3 МАРТ – ПРАЗНИКЪТ НА БЪЛГАРИТЕ

България чества 141-вата годишнина от Освобождението си. На 3 март се прекланяме пред паметта на геройски загиналите в борбата ни за свобода. А в сърцата ни отеква подвига на героите, борили се за свободата ни!

На този ден с нас са и представители на народите и нациите, чиито предци са се сражавали за нашата свобода, това е наш общ празник. Нека помним и реализираме идеите, завети, мечти за силна и свободна България! Днес свободата не е единствената ценност. Част от човешката дилема е, че ние сме принудени да живеем в едно многообразие от често противоречиви ценности, но всяка от тях може да съществува единствено и само с наличие на свободата. Свободата е гражданско постижение, а не естествено състояние. Тя е отговорност, защото трябва да се вземат решения, да се прави избор.

Свободата нито е дадена на човека като нещо естествено, нито е вечна, след като вече веднъж е спечелена. Борбата за шансове за живот на отделния човек срещу ограниченията, наложени от други, никога не свършва. Лорд Ралф Дарендорф (1929-2009), философ, социолог и публицист

Честит празник България!