ПЪРВИ НАУЧНИ ИЗЯВИ В УЧЕНИЧЕСКИЯ ИНСТИТУТ НА БАН

Ученическият институт на БАН организира обучителен семинар за малки учебно-изследователски общности (екипи от учител и ученици) по проект, финансиран от МОН. Семинарът се проведе на 5 и 6 февруари с  участието на над 20 учители и 40 ученици от 10 града в страната с интерес към научно-изследователска работа.

По време на двудневния семинар се  провеждат обучения за изграждане на умения за създаване на научен текст, на комуникационни и презентационни умения и за прилагане на изследователски методи. Срещата дава  възможност на учители и ученици да обменят опит и да поддържат контакти и в бъдеще.

На 05.02.2020 г. в гр. София, учениците Кристиан Миланов и Калоян Динев от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации представиха работата си по проекта 3D визуализация на модели по физика и биология пред 50 участници в малки учебно-изследователските общности на Ученическия институт на БАН. На семинара присъства и г-жа Карина Ангелиева, заместник-министър на образованието и науката.

Идеята на Кристиан и Калоян е да проектират и отпечатат реални 3D модели, с които да се демонстрират структурата и свойствата на изучаваните обекти от природните науки. Те споделиха с останалите участници предизвикателствата, пред които са се изправили и начините за тяхното преодоляване, както и ползите от техния проект за гимназията.

Младите изследователи ще представят резултатите от своята работа на Ученическата научна сесия. Тя ще се проведе през ноември 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *