UPDATA ONE SUMMER SCHOOL РАЗВИВА УМЕНИЯТА НА БЪДЕЩИТЕ ПРОГРАМИСТИ ОТ БУРГАС

За втора година Updata One, група компании в сферата на бизнес разузнаването и високите технологии, отваря вратите си за млади бъдещи програмисти от Бургас за стаж в сферата на информационните технологии Updata One Summer School. Стажът е  насочен към придобиване на умения от индустрията в реална бизнес среда и развиването на екипната работа у учениците.

В обучението, което се проведе между 22.06 и 6.07 в бургаския офис на компанията, се включиха 28 ученици от 10 и 11 клас от ПГ по компютърно програмиране и иновации и от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“. Темата на стажа бе „Web data acquisition and enrichment”, като лекторите от Updata one покриха разнообразни теми, сред които: работата с облачни услуги; създаване на уеб базирани приложения и програмиране с Python и Django; събиране, обработка и съхранение на информация; обогатяване на информация чрез машинно самообучение. В обучението се включха различни експерти от компанията – Константин Боянов (Мениджър IT Инфраструктура в A Data Pro), Калоян Крумов (Python Developer в A Data Pro), Димитър Тодоров (Manager Software Architecture Engineering в Identrics) и Симеон Мартев (Senior Software Engineer в Identrics).

Димитър Тодоров, който съвместява работата си в Identrics с преподавателска дейност в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“,  разказа за срещата си с учениците.

„С този стаж искахме да дадем на учениците, нашите бъдещи колеги в бранша, възможност да се докоснат до богатството и разнообразието от професионални задачи, с които ние се справяме всеки ден. Това, което им разказахме и показахме, имаше за цел да представи част от инструментите, с които си служим, за да решаваме бизнес задачите си. За мен беше удоволствие да им покажа по какъв начин използваме машинно обучение и изкуствен интелект, за да обогатим събираната информация. А още по-приятно ми беше да видя как екипите са използвали показаното за решаването на практическата задача, която им поставихме. Отборите работиха добре и някои от тях показаха завидни умения, както в управлението на проекти, така и в практическата им реализация.“

Учениците имаха на разположение 1 седмица да работят отборно върху финалната задача, подпомагани от лекторите в програмата, така че да затвърдят и приложат наученото. Отборът, който се представи най-добре, получи от компанията специална награда – 3-месечен абонамент за онлайн платформата за IT курсове A Cloud Guru.

Капитанът на отбора победител, Стоян Иванов от ПГ по компютърно програмиране и иновации, сподели своите впечатления от стажа:

„Изкуственият интелект е нещо, което тази година застъпихме малко повече, това е една сфера в технологиите, която ще се развива в бъдеще и е хубаво, че тук давате такива основи. Но всичко, което учихме със сигурност ще ни бъде полезно. Най-голямото предизвикателство, което срещнахме, не беше толкова свързано с практическата задача, а с организацията на отбора, да се сработят добре отделните личности в един екип. А най-ценното и полезно в стажа трудно може да се определи еднозначно, но бих казал, че човек винаги има какво да научи, винаги има какво да подобри.“

Стажът е част от дългосрочния ангажимент на Updata One да инвестира в бъдещето като споделя най-ценния си ресурс – знанието, и да подкрепя инициативи, свързани с социалните и образователни потребности на ученици и студенти.

***

Повече за групата Updata One и компаниите в нея, можете да научите тук: www.updata.one

Ако имате интерес към кариерните възможности в групата за гр. Бургас или дистанционно, разгледайте отворените позиции и пишете на мейл: [email protected]