ФОНДАЦИЯ „АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ“ ПОСЕТИ ГИМНАЗИЯТА

Ръководството и членовете на борда на директорите на Фондация “Америка за България” се срещнаха днес с кмета на Община Бургас Димитър Николов и заместника му по образованието Йорданка Ананиева. Поводът за посещението им е годишно заседание на борда, което ще се проведе в Бургас – един от българските градове, в който Фондацията отпуска средства за подобряване на социалната и образователната инфраструктура.

След срещата в сградата на Общината бордът на директорите на “Америка за България” посети образователния кампус в ж.к. “Меден рудник”, в който ще се помещава новата Гимназия по компютърно програмиране и иновации. Гостите разгледаха ремонтните дейности на постройката, която от 1-ви септември ще се превърне в Учебна ИТ фирма, предлагаща най-съвременни условия за бъдещите програмисти.

Строителните дейности включват поставяне на топлоизолация на стени, хидроизолация на покрива, подмяна на старото с ново енергийно ефективно осветление. Ще бъдат ремонтирани още отоплителната и електрическата инсталации. Вътрешните помещения ще бъдат обзаведени и оборудвани с най-съвременна компютърна техника, 3D принтер, мултимедия, система за видеоконферентни връзки, облачна платформа на Гугъл и др.

В учебната фирма ще има лекционна зала, в която ще се провеждат лекции, конференции, състезания, семинари и помещения, оформени като офиси за групова и индивидуална работа. Сградата й ще бъде оборудвана като споделено пространство за работа, с цел да се доближава максимално до реалните условия. Учениците ще разработват свои проекти, които да реализират с помощта на едни от най-добрите ИТ специалисти или да патентоват нов продукт. Активното участие на лектори от ИТ сектора ще гарантира професионалната реализация на завършващите.

Ремонтът, обзавеждането и оборудването на ученическата фирма се реализират със средства на Фондация “Америка за България”. Освен Професионалната гимназия по компютърно програмиране, с финансовата подкрепа на Фондацията в Бургас са реализирани и други проекти в сферата на образованието и културата – Център за модерно образование в ОУ “Васил Априлов”, ремонт и обзавеждане на класни стаи и компютърни кабинети в ОУ “Пейо Яворов” и ОУ “Св. Климент Охридски”, както и провеждане на две издания на Фестивала “Джаз в Бургас”.

Фондация “Америка за България” ще проведе на 25 април обучение по програма “Прогресивни образователни практики” на 10 училищни екипа от Бургаска област.

Ремонт ще бъде извършен още на сградите на общежитието, физкултурния салон и на помещенията в учебния корпус, които ще се превърнат в съвременни учебни зали, лаборатории, езикови кабинети и модерен компютърен център. Просторният двор и алеите на бъдещия кампус също ще бъдат обновени и ще предоставят повече зелени пространства и зони за спорт, релакс и лекции на открито.

В Професионалната гимназия по компютърно програмиране могат да кандидатстват ученици от цялата страна, завършили седми клас през учебната 2017/2018 г. Повече за най-новото училище и условията за прием за учебната 2018/2019 година може да намерите тук: https://www.facebook.com/codingburgas/ или на електронната поща на училището: [email protected]