ГИМНАЗИЯТА ПО ПРОГРАМИРАНЕ УЧАСТВА В ЕВРОПЕЙСКИ ОБРАЗОВАТЕЛЕН ФОРУМ

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации участва на най-големия образователен форум, който се проведе на 19 и 20 април в “София Тех парк”, по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Директорът на най-новото високотехнологично училище Димитрина Тодорова представи цялостната концепция на гимназията на специален щанд заедно с ОУ “Александър Георгиев – Коджакафалията”. Най-младите училища в България вече са изградили партньорски отношения и обща стратегия за приемственост в развитието на дигиталните компетентности на учениците с оглед успешната им реализация в професиите на бъдещето.

“Educate to Create” се организира съвместно от българското Министерство на образованието и науката и Генерална дирекция “Образование, младеж, спорт и култура” на Европейската комисия. По време на двудневния форум се обсъдиха решения на належащата нужда от повишаване на цифровите умения и компетентности в Европа и стратегии за подкрепа на младите хора при използването на технологии за творчество, изграждане на знания и ефективно обучение.

На събитието присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, еврокомисарят по образованието, младежта, спорта и културата Тибор Навасик, европейският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел и Надат Валлауд-Белкакем, съветник в Европейската комисия по цифрово образование.

Дебютът на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации на форум от такава величина е първият успех на училището преди официалното му откриване на 1 септември.