ДИРЕКТОРЪТ НА УЧИЛИЩЕТО ВРЪЧИ ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА ПРОЛЕТНИЯ ХАКАТОН

* Brogrammers и Team_Focus_2 ще създават софтуерно приложение за Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации – Бургас

Директорът на училището по програмиране Димитринка Тодорова връчи голямата награда на тазгодишния пролетен “Хакатон Бургас” на двата отбора, които се класираха на първо място при ученическите и студентски отбори. Сред учениците се отличиха oтбор Brogrammers, в който влизат Георги Стоянов Шавов, Калоян Росенов Терзиев, Димитър Ивайлов Дечев и Димитър Димитров Костов от ППМГ „Акад. Никола Oбрешков“. Те впечатлиха журито с оригинална хардуерна и софтуерна разработка на килимче за танцуване Dance Box.

При студентите от Университет “Проф. д-р Асен Златаров” се открои отборът на Михаил Христов Димитров, Димитър Велков Велков, Емануил Венциславов Рахнев и Емил Желязков Маринов – Team_Focus_2, с приложението Match App за свързване с хора със сходни интереси в спорта и физическите занимания на открито.

„Радвам се, че толкова много млади хора в нашия град обичат технологиите и предпочитат да не са само потребители, а да създават дигитални приложения в България и по целия свят. Надявам се в Гимназията по компютърно програмиране и иновации да се съберат млади, амбициозни и подготвени хора като вас, които обичат да създават, използвайки новите технологии и да помогнат за развитието на ИТ сектора в града“, сподели директорът на ПГКПИ Димитрина Тодорова.

В тридневния бургаски пролетен Хакатон, който се проведе в Университет “Проф. д-р Асен Златаров”, тази година участваха близо 60 ученици и студенти, разпределени в 15 отбора, с интереси в областта на софтуерната разработка, дизайна, информационните технологии и иновативните продукти.

Софтуерните разработки и работата на отборите бяха оценявани от експертно жури по 5 критерия: оригиналност на идеята, работеща функционалност, качество на програмния код, потребителски интерфейс и потенциал на приложението.

„Гордея се, че всяка следваща година се увеличава броят на младите хора, които участват в Хакатона. Те са активни, добре подготвени и мотивирани да участват и се представят добре в това състезание“, сподели кметът на Община Бургас Димитър Николов, който лично поздрави участниците в Хакатона.

 

Ето и финалното класиране на всички отбори-участници, разпределени в 2 основни категории:

Ученици:

Първо място: oтбор Brogrammers

Георги Стоянов Шавов, Калоян Росенов Терзиев, Димитър Ивайлов Дечев и Димитър Димитров Костов от ППМГ „Акад. Никола Oбрешков“ с оригинална хардуерна и софтуерна разработка на килимче за танцуване Dance Box.

 

Второ място: oтбор DuckSoft NullPointerException

Калоян Радославов Христов, Добрин Митков Владев, Калин Кирилов Крумов, Виктория Маринова Колева и Магдалена Атанасова Стоянова от ПГЕЕ “К. Фотинов”, СУ “Климент Охридски”-Варна и НУМСИ “Проф. П. Владигеров” с мобилното приложение за фитнес.

 

Трето място: oтбор Pizza Code

Теодор Стоянов Янков, Филип Емилов Емилов, Христин Христинов Желязков, Георги Атанасов Яръмов, Йован Атанасов Атанасов и Кирил Алексеевич Домарчев от ПГЕЕ “К. Фотинов” с разработка на приложение за физически упражнения и здравословно хранене.

 

Раздадени бяха и специални награди на отборите:

Специална награда от ERP BG – oтбор DuckSoft NotFound

Специална награда от ScaleFocus – oтбор IndexOutOfRange

Специална награда от ScaleFocus, ERP BG и ИКТ клъстер – отбор The forest rangers

Специална награда от Кодифик, Болница Дева Мария, Иновативни системи – oтбор Untitled1

Специална награда от Технологика, Болница Дева Мария – oтбор Infra Blue

Специална награда от ERP BG, ScaleFocus – oтбор BNR

Специална награда от Bulgarian online research, ScaleFocus – oтбор MonoCode

 

Студенти от Университет “Проф. д-р Асен Златаров”:

Първо място: oтбор Team_Focus_2

Михаил Христов Димитров, Димитър Велков Велков, Емануил Венциславов Рахнев и Емил Желязков Маринов с приложение за свързване с хора със сходни интереси – Match App.

 

Второ място: отбор RJTeam

Желязко Ивелинов Георгиев и Радостина Ганчева Христова с приложението SportConnect за хора със сходни интереси и спортни събития.

 

Трето място: oтбор GreenTeam

Ангел Веселинов Желязков, Димитър Божидаров Деляков, Желяна Йорданова Иванова, Красен Димитров Димитров, Станислав Димитров Михалев с приложение за баскетбол – BasкetPal.

 

Специални награди на отборите:

Специална награда от ScaleFocus – oтбор EFL

Специална награда от Мусала софт, ScaleFocus, ИКТ клъстер, Болница Дева Мария – oтбор Enigma 2.0

 

Домакин на “Хакатон Бургас 2018” отново бе Университет “Проф. д-р Асен Златаров” (Катедри “Компютърни системи и технологии”, “Компютърни и информационни технологии”, Факултет по обществено здраве и здравни грижи и Студентския съвет), в партньорство с Община Бургас, Фирма ТехноЛогика, Професионална гимназия за компютърно програмиране и иновации, ППМГ “Акад. Никола Обрешков”, ПГ по Механотехника и Електроника, ПГЕЕ “Константин Фотинов”, ПГХТ “Акад. Н.Д. Зелинский” и Иновационни Системи – Бургас.

Наградите бяха осигурени от организаторите и спонсорите на събитието:  ТехноЛогика, Мусала Софт, Болница Дева Мария, Клъстер ИКТ Бургас, Кодифик, ERP Bulgaria, EPAM, Българска Аутсорсинг Асоциация, ScaleFocus, Джей Софт, Комплекс 2000, BigBoy, BulPros, Bulgarian online research и Sutherland.

На награждаването присъстваха още зам.-ректорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. Сотир Сотиров, зам.-кметът по образованието Йорданка Ананиева, председателят на БАИТ, на фирма „ТехноЛогика“ и член на борда на новото училище по програмиране в Бургас Огнян Траянов, преподаватели по информационни технологии и представители на училищата и фирмите, подкрепящи „Хакатон Бургас“.