Конкурс за деца на тема “Безопасност в дигиталната среда“

Държавната агенция за закрила на детето ( ДАЗД ) с подкрепата на г-жа Мария Габриел – еврокомисар по цифровата икономика и общество, Държавна агенция „Електронно управление“, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – МВР, Център за безопасен интернет, Фондация „Digital kidZ“, Дигиталната национална коалиция и „Булбера“ ЕООД, обявява конкурс за деца /до 18-годишна възраст/ за разработване на мобилни приложения за Андроид и iOS на тема „Безопасност в дигиталната среда“.

Тематичните области, в които ще се очакват идейните и проектните предложения за мобилни приложения за Андроид и iOS, са :ограничаване на кибертормоз, речта на омразата, избягване на кибер измами, фишинг, кражби на данни от финансово-платежни инструменти, елиминиране на сексуална злоупотреба, сексторшън, порнографско и/или сексуално съдържание, защита срещу онлайн блудство и тормоз, съхраняване на анонимност в интернет и интернет – идентичност, използване на социални мрежи – създаване на приятелства, ограничаване на неблагоприятните ефекти, създаване на авторско съдържание, творческо използване на новите информационни технологии, интернет като възможност за стимулиране на творческия потенциал, право на личен живот и право на изразяване, ограничаване на влиянието на фалшивите новини, правила за интернет-грамотност, писане на кирилица, защита при онлайн пазаруване.

Конкурсът ще се реализира в две фази:

Първата фаза – формулиране на идеи за мобилни приложения, ще се реализира до 01.09.2018 г. Предложенията трябва да се изпращат на адрес:  www.sacp.government.bgили гр. София, ул.„Триадица“ №2, ДАЗД, за конкурса „Безопасност в дигиталната среда“.

Втората фаза е реализиране на най-добрите идеи от първата фаза. ДАЗД очаква заявки от екипи от деца и младежи със софтуерни умения, които ще бъдат подкрепени от професионалисти. Финалът на тази част от конкурса ще бъде 15.01.2019 г. Окончателно обявяване на победителите ще се състои по време на отбелязването на международния ден за безопасен интернет.

Журито ще се състои от деца, софтуерни специалисти, представители на ГДБОП, експерти, известни личности. То ще оповести критериите, според които ще бъдат оценявани идейните предложения и реализираните проекти.

Наградите ще бъдат таблети Apple iPad mini, осигурени от софтуерната компания „Булбера“, и други приятни и полезни изненади.