IT гимназията се включва в Националната седмица на четенето

В седмицата от 22-ри до 25-ти октомври учениците от ПГКПИ ще се включат активно в отбелязването на националната седмица на четенето. Инициативата е част от стратегията на МОН за насърчаване на четенето сред учениците.

Ние от професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации ще покажем, че нашите възпитаници имат интереси не само в областта на програмирането и компютрите, но проявяват и тънък усет към качествената художествена литература, защото литературата е не само слово, затворено между кориците на една книга, а нещо повече – то разкрива алтернативни светове, провокира, стряска, пробужда съзнанието за нови идеи. А какво повече му трябва на човек? Идеи, които да ни водят към прогрес. Нашата гимназия съществува точно поради тази причина – защото хората умеят да мечтаят за по-добро бъдеще. Литературата през вековете е доказала, че може и да предсказва бъдещето – фикционалните светове в книгите на Жул Верн или пък тези на Джонатан Суифт („Пътешествията на Гъливер“) са пример как литературата и технологиите са в неразривна връзка. Невероятното, непостижимото, фантастичното в миналото се оказва не просто налично в настоящето, а част от бита ни. И всичко това е възможно, защото смелите хора имат смели мечти и не се страхуват от провала или критиката. Зад всеки успех стои много упорство, стремеж към невероятното и полет на въображението.

В ПГКПИ обичаме да четем и да споделяме тази своя страст. Включваме се в Националната седмица на четенето през октомври, за да почетем – хем да почетем още от любимите ни книги, хем да почетем инициативата. В училище ще организираме редица събития, които да ангажират всички ученици – ще създаваме сценарии за аниме, ще рисуваме роботи, ще четем заедно любими книги, ще представяме презентации за изявени личности свързани с Бургас (Александър Георгиев Коджакафалията, баба Ганка, Петя Дубарова, Константин Петканов, Антон Дончев).

А черешката на тортата ще бъде обявяването на резултатите от конкурса за есе за любим автор, роман или пък литературен герой.