Гимназията по програмиране в Бургас бе отличена на наградите на БАИТ за 2018 г.

Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас получи приза в категория „Образователна награда“ на осмото издание на конкурса за високи технологии на Българската асоциация по информационни технологии /БАИТ/ за 2018-та година.
Отличието беше връчено по време на официалната церемония по награждаване, която се проведе снощи в София, от Цвети Минчева – директор на дирекция „Глобално банково обслужване“ на Уникредит Булбанк на директора на гимназията в Бургас Димитрина Тодорова.
Освен престижната и красива статуетка, наградата включва още ваучер за книги в книжарници „Сиела“, хостинг и домейн за една година за СуперХостинг.БГ и компютърен LED монитор ACER.
„Получавам наградата като признание за усилията и съвместната работа на Община Бургас, седемте ИТ компании и образователната общност в града, които създадоха възможност да бъде програмирано бъдещето за по-добър живот на следващите поколения в България. От името на първия випуск на гимназията благодаря на всички наши партньори и на организаторите на събитието за получената награда“, сподели Димитрина Тодорова – директор на ПГ по компютърно програмиране в Бургас.
Високотехнологичният кампус беше открит през септември 2018-та година в отговор на необходимостта от ново професионално образование, ориентирано към потребностите на бизнеса и все по-засилващия се глад за ИТ специалисти. В него се обучават 108 ученици, които изучават усилено най-съвременните компютърни науки – роботика, изкуствен интелект, блокчейн технологии, киберсигурност.
С гимназистите работят много ментори от бизнеса, като се акцентира върху прилагане на знанията. Училището разполага още с учебна фирма, високотехнологична лаборатория и собствен хуманоиден робот. Обучението в гимназията предоставя на учениците професионална езикова подготовка и получаване на международен сертификат.
На церемонията бяха връчени общо 11 награди в 11 категории – „Образователна награда“, „Младежка награда“, „Журналистически принос“, „Държавна администрация“, „Общинска администрация“, „StartUp Компания“, „Успешен български ИКТ продукт“, „Значителен корпоративен ИКТ проект“, „Компания-новатор в използване на авангардни ИКТ решения“, „Компания с най-голям принос за популяризирането на имиджа на българската ИКТ индустрия по света“ и „Награда за специален принос“.
В тазгодишното издание на конкурса взеха участие над 120 участници, сред които бяха личности, компании и институции, свързани с внедряването и развитието на технологичната индустрия.