СВЕТОВНОИЗВЕСТЕН МАТЕМАТИК ВОДИ ЛЕКЦИИ В ГИМНАЗИЯТА

“Математиката е царица на науките“ е казал преди повече от 2 века Йохан Карл Фридрих Гаус, германски математик и физик. Технологичният напредък, на който се гради съвременното общество, стъпва именно на здравите основи на математиката. Тези възгледи споделяме и ние в Професионалната гимназия по програмиране и иновации.

Затова бяхме щастливи да приемем като гост един от световно изявените умове в тази наука – д-р Вен Хсиен Сун, председател на Международното математическо състезание за ученици. Той, заедно с асистента си, беше на визита в Бургас, където организира и проведе множество мероприятия за запознаване на малките и големите ентусиасти в математиката с някои от важните съвременни достижения в областта. В продължение на две седмици двамата гости изнесоха открити лекции в училището пред голяма група от малки и големи ученици със специални интереси в математиката. Бяха засегнати сериозни теми като методи за корекция и проверка на кодове, математически трансформации, използвани в криптографията, трудно решими задачи за оптимизация и други интересни приложения на математиката в различни области на практиката. Въпреки че материята беше на високо ниво, д-р Сун и асистентът му успяха да я поднесат по достъпен и интригуващ начин, който провокира аналитичното мислене на аудиторията.

Освен лекциите, гостът ни организира забавни мероприятия с провокиращи ума триизмерни „пъзели“, които събраха хора от всички възрасти в морската градина на Бургас през слънчевия септемврийски уикенд. На нашите гости асистира екип доброволци – учители и ученици от ПГКПИ, за което всеки получи специални благодарности и грамота. Младежите успяха да упражнят своите новопридобити знания по английски език, при това в контекста на сериозната наука. Изказваме сърдечни благодарности на двамата гости, както и на Община Бургас, благодарение на която имахме щастието да организираме тази ползотворна визита. Надяваме се, че сме оставили у всички съпричастни чувство на удовлетвореност и оптимизъм и чакаме с нетърпение бъдещи срещи!