HACKATHON BURGAS OCTOBER 2019

11-13.10.2019 – Хакатон Бургас

За шеста поредна година в Университет „Професор д-р Асен Златаров“ се проведе отворено състезание по програмиране, където участваха 28 ученици, в 7 отбора, от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации. „Хакатон“-ът има за цел предизвикване на  въображението и знанията на участниците за разработката на тема, представена по време на откриващата церемония.  Темата тази година „Синя икономика“ е с широко значение и участниците представиха обширни идеи в тази област.

Благодарение на спонсорите на това събитие, ScaleFocus, MusalaSoft, TechnoLogica, Epam и много други, всички участници получа награди за своето участие, а за класираните на топ 3 места, получиха смарт часовници, виртуални очила и много други награди.

Победители в състезанието

1-во място – отбор Alpha

2-ро място – отбор The Eagles

Участници в състезанието по отбор

Отбор The Eagles – Радослав Георгиев Иванов, Марио  Чернев Берберов, Костадин Николаев Талигаджиев

Отборът  представиха подобрена идея на проект за генериране на електрическа енергия чрез морските течения. Участниците също така изработиха собствен работещ макет, с който защитиха своята идея.

Отбор MisingNote – Пресиян Светлинов Стефанов, Борис Николаев Савов, Калин Стоянов Червенков, Захари Николаев Бонев

С изумяващ старт, участниците представиха работещ проект на игра, написана на C++, с цел повишаване на вниманието към глобалното замърсяване на водите. Играчи, от всякакви възрасти, събират разделно отпадъците и ги връщат на брега за рециклиране.

Отбор Domaintors – Димитър Тодоров Бодуров, Стоян Стоянов Иванов, Георги Николаев Милев, Георги Aлександров Малчев, Данислав Антониев Тодоров

С поглед към необятните морета, участниците изготвиха прототип на робот, който обикаля и открива замърсени участъци от морето. Информацията от тези роботи се събира и се изпраща на компания за почистване.

Отбор CAPS LOCK – Тодор Георгиев Зафиров, Мария Живкова Илчева, Йоанна Владимирова Симеонова, Александра Станиславова Стайкова, Ивелин  Георгиев Василев, Никола Димитров Пешев, Васил Любенов Младенов

Поставили си за цел да пречистят бреговете и моретата, участниците създадоха уеб-страница като инициатива за събирането и рециклирането  на отпадъци и дори тяхната продажба като сувенири.

Отбор Alpha – Димитър Петков Дяков, Ема Мартинова Матева, Симеон Радостинов Николов

С блестящо представяне, участниците учароваха журито и дори факултетът по природни науки със своята идея за автоматизирано отглеждане на растения. Написани на разлинти видове роботи и кодове, целта е автономната процедура по поливане и наторяване на обширна площ от земя.

Отбор Typhon – Георги Христов  Дряновски, Владимир Мартинов Василев, Виктор  Руменов Киров

Въпреки проблемният старт, за малкото време  с което разполагаха, участниците се представиха блестящо със своята идея за генериране на електрическа енергия от морските течения с помощта на плаващи ветрогенератори и буйове закрепени за морското дъно.