“БУДИТЕЛЯТ СИ ТИ” – ФИНАЛИСТИ В КОНКУРСА НА VOLONTIME

В събота 2 ноември, непосредствено след празника на народните будители, се състоя официалната церемония по награждаване на финалистите в кампанията на Volontime – социалната мрежа за добри дела – „Будителят си ти“ и тазгодишния конкурс – „Забравените личности“. Участниците в конкурса са били близо 100, а финалистите 15 ученици от различни възрастови групи.

За реализирането на конкурса и организацията на това вълнуващо събитие за учениците важна роля имат и: БНР Радио СофияДарик радиоEspresso News , Детско-юношески танцов ансамбъл “Средец”
Регионален исторически музей – София / Regional History Museum – Sofia

Учениците от 9в клас Станислава Андонова и Мартин Атанасов решиха да премерят сили в конкурса за есе, посветен на личностите в българската история, които остават в сянката на забвението. Конкурсът беше посветен на деня на Народните будители и целеше да стимулира учениците да потърсят интересни факти и личности от българската история.

Есето на Станислава Андонова представя интересни факти за Райна Касабова – първата жена в света, участвала в боен полет. Както отбелязва Станислава: “За жалост обаче има и много личности, извършили достойни дела, които биват пренебрегвани. Заобиколени сме от много свои знаменити сънародници, чийто принос за развитието на държавата трябва да бъде оценен дори по най-минималния възможен начин – като писането на това есе, например. Участвам в този конкурс с надеждата това да бъде видяно от поне един човек освен самата мен. Ако това се случи, означава че съм успяла да “запозная” някого с една от тези “забравени личности”. Успяла съм да запаля искрата за съществуването  ѝи да продължа живота ѝ, защото никой не е напълно мъртъв, докато не бъде напълно забравен.” Очевидно Станислава е постигнала целта си. III-то място за Станислава Андонова и специална награда от финалистката от миналата година – Цветина Вачева за финалист тази година.

 

 

 

 

 

Есето на Мартин Атанасов, озаглавено “Вулканът от идеи – проф. Чернев”, въздейства на своите читатели с баланса от добре поднесена информация и способността на Мартин да борави със словото. “Думите на великия учен : „Аз живея с единственото си неукротимо желание да се реализират идеите, които гърмят в главата ми“ ни показват личност, която прави всичко с голямо желание, хъс и устрем в живота. (….)Въпреки че заради неговото бягство, баща му е затворен в Белене, това не го обезкуражава да преследва мечтите си. „Най-скъпото нещо, което човек има и никой не може да му отнеме са мечтите.“ Вярвайки в тях, човек може да постигне всичко само ако не се откаже от вярата в себе си и своите способности.” 

Есетата на Мартин Атанасов и Станислава Андонова, ученици от 9в клас, може да прочетете на следните линкове:

https://volontime.com/articles/272

https://volontime.com/articles/258