НИЕ СМЕ ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА – УЧИЛИЩЕ ПОСЛАНИК НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

В четвъртата си година Програмата за училища посланици на Европейския парламент продължава да се разраства и обхваща 10 нови училища. На 28 и 29 ноември 2019 г. в София в Дома на Европа се проведе обучителен семинар за тазгодишните класирани училища и техните старши посланици на ЕП.

Целта на инициативата е да подобри осведомеността сред учащите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация и да ги подтикне към по-засилено гражданско участие в демократичния процес.

За пореден път кампанията за кандидатстване предизвика голям интерес, като своята кандидатура подадоха над 100 училища от почти всички области в България. Работата на журито, съставено от представители на Бюрото на ЕП в България, не беше лека, тъй като голяма част от заявките показваха висока мотивация и желание за нови знания. В крайна сметка сред избраните нови 10 учебни заведения има представители на 1 профилирана гимназия, 5 средни училища и 4 професионални гимназии. Като Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации беше удостоена да бъде част от елитното семейство на училищата посланици на Европейския парламент.

По време на вдъхновяващата среща говорихме за важните теми от дневния ред на Европейския парламент, за дейността на членовете на ЕП, за европейските институции. Учителите се срещнаха с Андрей Новаков, член на Европейския парламент (ЕНП), който разказа с какво се занимават евродепутатите. Предстоящите важни политически въпроси в настоящия мандат на Европейския парламент представи Андрей Ковачев, член на Европейския парламент (ЕНП). Учителите научиха повече за основните институции на ЕС, за ролята и дейността на ЕП и за актуалните теми от дневния ред на ЕС от проф. д-р Ингрид Шикова.

През учебната 2019/2020 година Програмата за училища посланици на Европейския парламент вече ще обхваща 100 български училища. Благодарение на нея повече от 100 ученици са имали до този момент шанса да се докоснат до Европейския парламент в Страсбург и да се превърнат в евродепутати за ден, а десетки български преподаватели получиха нови знания за ЕС и завързаха международни контакти след участието си в международни учителски семинари.