ОБЛАСТНИЯТ КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ В БУРГАС ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ОНЛАЙН

* Близо 50 ученици ще представят 25 проекти в направленията: мултимедия, уеб приложения и програмен продукт

 

Областният кръг на олимпиадата по информационни технологии ще се проведе утре от 10.00 до 14.00 часа изцяло в дигитална среда. Състезанието не успя да се проведе в Бургас, поради обявеното извънредно положение в страната на 13 март. Домакин и администратор на процеса ще бъде Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации.

Местният кръг от олимпиадата по технологии ще се проведе в платформата, осигурена от МОН – Microsoft Teams, в която близо 50 ученици от 5 до 12 клас ще презентират своите 25 проекти в три основни направления – мултимедия, уеб приложения и програмен продукт.

Проектите ще бъдат оценявани от учителите от 4 бургаски училища –  Професионалната гимназия по компютърно програмиране, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, ПГЕЕ „Константин Фотинов“ и СУ „Константин Преславски“, които заедно с представители на РУО-Бургас ще могат да наблюдават в реално време презентациите на проектите и ще задават въпроси на участниците. Оценяването ще става в споделен документ, който ще бъде достъпен само за учителите от комисията, а резултатите с допуснатите до националния кръг ще бъдат обявени на сайта на Националната олимпиада по информационни технологии /НОИТ/: https://edusoft.fmi.uni-sofia.bg

Още една интересна онлайн инициатива провокира творчески умения на учениците. Това е десетото издание на състезанието за дигитална рисунка – „Виртуална пролет“. Състезанието е без такса за участие и е свободно за достъп от всички деца от 1 до 12 клас, които обичат да творят виртуално.

До момента на сайта на конкурса – http://arts.gpaeburgas.org са публикувани близо 90 творби на ученици от цялата страна, разпределени в три възрастови категории: 1-4 клас, 5-8 клас и 9-12 клас. Целта на състезанието е чрез използване на различни софтуерни програми за рисуване и графичен дизайн като CorelDraw, Photoshop, Paint, Illustrator и други, децата да покажат уменията си и да пресъздадат съживяването на природата.

На 16 април, непосредствено преди големия християнски празник Великден, комисия ще разгледа и класира най-добрите дигитални рисунки.

Организатори на „Виртуална пролет“ са АЕГ „Гео Милев“ и Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, в партньорство с ПГЧЕ „Васил Левски“ и филиала на НХА-Бургас.