1 МАЙ = ДЕН НА ТРУДА = ДЕН БЕЗ КОМПЮТЪР

Много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света. Историята на празника се свързва с работническото движение през 19 век. Първият опит за честване на Първи май в България е от 1890 г. Обявен е за официален празник през 1939г. Освен като Ден на труда 1 май в редица западни държави се възприема като т.нар. Валпургиева нощ – езически празник, свързван с вещиците, символ на края на зимата, засаждането на майско дърво и запалването на големи огньове.

Независимо по какъв начин решим да отбележим празника, важното е да усетим вътре в себе си свободата на пролетта в нейния разгар. Да дадем воля на желанията си и да осъзнаем, че човек има неограничени възможности стига, разбира се, да не поставя сам граници пред себе си.

Така че днес, 1 май 2020 г., учениците от VIII клас на ПГКПИ са предизвикани от своите учители да отбележат Деня на труда, без да използват компютър. Това е особено ценно в настоящата ситуация, за да могат да се отърсят от ежедневните си задължения пред екрана и пълноценно да прекарат деня с близките си хора.

Въпреки че те се обучават за програмисти и тяхната бъдеща професия е немислима без използването на компютър, днес те трябва да отбележат Деня на труда, като се потрудят реално. Учениците трябва да заснемат трудова дейност, извършена през деня и на следващия ден да обработят и публикуват кратки видеа. Топ 10 от тях ще се предствят на 6 май.

Очакваме вашите творчески изяви!