ПЪТУВАНЕ ДО БРАТИСЛАВА ПО ПРОЕКТ “FUTURE CITIES- SMART AND SUSTAINABLE SOLUTIONS “

18.10.2021 г. (понеделник) – първи ден от посещението ни в Братислава.

С нетърпение и трепет очаквахме първата среща с участниците от другите три държави в първата мобилност по проект „Future cities-smart and sustainable solutions”. Срещата ни беше в 9 часа в Професионалната гимназия по транспорт в Братислава. С групите от Гърция и Полша се срещнахме още в хотела, а директорът на училището ни чакаше във фоаето и ни придружи да сградата на гимназията.

Започнахме с кратки презентации за представяне на училищата и градовете на участниците в проекта, след което имаше почерпка от традиционни ястия от Словакия, Полша, Гърция и България.

Следобед продължи с организационна среща между ръководителите, на която се уточниха датите на следващите визити и предстоящите дейности.

Домакините от Словакия ни организираха панорамна разходка из града. Показаха ни Братиславския замък, сградата на парламента, пътя по който са минавали кралете при коронясването им и редица забележителности в стария град. Следва свободно време за покупка на сувенири и ароматно кафе с традиционни словашки сладкиши в уютните улички на стария град.

Вечерта завърши с приятна изненада. Домакините ни заведоха на боулинг зала, където неусетно в игрите на боулинг се опознахме и сближихме с участниците от другите държави.

Беше дълъг, но и незабравим ден, изпълнен с вълнения и много емоции. Началото на едно приятелство!

19.10.2021 г. (вторник) – втори ден по проекта в Братислава

Вторият ден от нашата среща беше дълъг и ползотворен. Стартирахме с онлайн конференция с учители и ученици от България. Представени бяха две презентации и една онлайн еко игра.

  • Учениците представиха своите дейности през първата година от проекта. Те направиха необходимите изводи подчинени на задачите.
  • Втората презентация беше наситена със снимки от Бургас, Учениците представиха своето проучване за добри практики и проблемни екологични зони в Бургас и дадоха предложения за умни и устойчиви решения за градската среда.
  • Третата демонстрация беше на еко – игра за събиране на боклук. Учениците използваха различни ИТ методи за да представят своя труд. Нашите ученици показаха класа в представянето си.

Втората част от плана на домакините беше да посетим разнообразни уроци от учебната програма на техническото училище по транспорт. Наблюдавани бяха демонстрации на електромобил, конструиран от словашките ученици, „свирихме“ на плодове, програмирани чрез Microbit платки/това всъщност е Интернет на нещата/ и присъствахме на практическо занятие по електротехника.

Денят продължи с работна среща с учителите. С помощта на г-жа Стаматова те упражниха как да качват своите дейности в блога по проекта.

След обяд посетихме прекрасна забележителност от Братислава – Модерна и красива кула, построена на един от мостовете над река Дунав. От там се откриваше невероятна панорама на града като на длан. Направихме си снимки и продължихме за да посетим един прекрасен парк с красиви средноевропейски широколистни видове, типични за региона.

20.10.2021 г. (сряда) – трети ден от нашето европейско пътешествие

През третия ден от проекта имахме удоволствието да се насладим на столицата на Австрия – Виена. Този магнетичен град ни плени със смесицата си от старинна архитектура и модерен начин на живот. За да опознаем по-добре самата история и култура на австрийската столица посетихме един от символите на града, а именно дворецът Шонбрун – тази еманация на вкуса, интересите и аспирациите на Хабсбургите. Изключително подготвен екскурзовод ни разведе из целия комплекс на замъка, като ни разкриваше тайните на този културно-исторически обект по много увлекателен начин. Разходихме се из градините, които са направени по френски образец с подрязани дървета, митологични скулптури и фонтан на Нептун. След това влязохме и в самия дворец, за да разгледаме впечатляващия интериор с изрисувани тавани, кристални полилеи и позлатени орнаменти. Няколко часа прекарахме в самия замък и се омаяхме от естетическите образци, които видяхме. После се отправихме към централната част на Виена, където видяхме голяма част от най-емблематичните сгради и места на града. Тръгнахме от площад „Мария Терезия“, в средата на който се издига огромен паметник на Мария Терезия, а от двете страни  е заобиколен от двете най-големи исторически музейни сгради на града – Музея за история на изкуствата и Природонаучния музей.

Разгледахме площада „Хелденплац“ („Площада на героите“) и двореца Хофбург. Докато се наслаждавахме на красотата и изяществото на архитектурните шедьоври, слушахме лекцията на нашия гид, който ни разказваше за историята на самия град. По-късно имахме и свободно време, което оползотворихме с посещение на католическата катедрала „Свети Стефан“, обяд във виенски стил с типичен виенски шницел и обикаляне по магазините за сувенири и подаръци.

Нашата обиколка приключи на площад „Мария Терезия“, откъдето се отправихме за Братислава. Този ден беше изключително положително емоционален и със сигурност ще остане дълго време в нашите спомени.

21.10.2021 г. (четвъртък) – четвърти ден в Братислава

През четвъртия ден от престоя ни в Братислава се насладихме на очарованието на известните Чуновски езера. Това райско кътче примамва с живописни природни картини и кристално чисти води, приканвайки посетители с най-разнородни интереси, такива, търсещи отмора, уединение или пък водни екстремни спортове, а през топлите месеци- любители на целебното и тонизиращото действие на слънчевите и водните бани.

Организацията на нашите мили домакини бе безупречна, което не само удвои насладата от излета, но и допринесе за опознаване геоособеностите на този прекрасен район в покрайнините на Братислава.

До резервата Чуново използвахме услугите на обществения транспорт, който за наше удивление се оказа не само комфортен, но и много ефективен, достигайки до доста отдалечени райони извън Братислава.

Пристигайки намясто, професионален гид пое ориентирането на цялата група и увлекателно разкриваше интересни факти около био разнообразието и възникването на Чуновските езера- малко и голямо Чуново. Любопитно бе да узнаем, че езерата са възникнали благодарение на човешка намеса, в следствие на разкопаване на каменистото дъно и достигайки до подземни води, които постепенно пълнят коритото на езерото. Водите са кристално чисти и са обитание на риби, водни змии и бобри, като последните, оказа се, са истинско предизвикателство за дървесните видове. Множество дървета бяха прегризани, умъртвени и повалени на земята, препречвайки пътя на минувачите.

Резерватът е притегателен не само с езерата си, но и с разнообразния си терен- тесни пътечки, ту каменисти, ту равнинни, ниска и висока растителност, храсти с горски плодове, което приканва за спорт и разходки. Не може да не се отбележи и чистотата на целия терен- още в началото на резервата бе поставена витрина с някои от най-типичните замърсители- пластмаса, стъкло, метални кутии и други битови отпадъци. Всеки от тях имаше обозначение с броят години, необходими за разлагане на съответния отпадък.

По време на излета, нашият екип от ученици се възползва от възможността да зададе въпроси и натрупа снимков материал за поставената от домакините задача за презентация на тема „Гора“.

В края на приключението, българският екип и всички останали партньори определихме деня като ползотворен не само в образователен, но и в чисто физически и емоционален план. За сетен път си доказахме, че движението е здраве, а движението сред природата- благодат!

22.10.2021 г. (петък) – Петък в Братислава

Последен ден от нашата визита в прекрасната столица на Словакия – Братислава. Ден за отчет на свършеното и презентации в Техническото училище по транспорт. Учениците трябваше да работят през цялата седмица върху теми като: Гора, Почва и Въздух, респективно за българите, гърците и словаците. Полските ученици работиха върху темата за боклука в и на други места Братислава. Учениците правиха снимки през цялата седмица в зелените зони другаде, където ни разходиха домакините. Учениците от България обясниха значението на горите за живота на планетата и хората. Разходиха ни чрез своите снимки из парковете на Братислава. Презентацията приключи с разглеждане на проблемите и техните решения. Следващата презентация беше на гръцките ученици за почвите и тяхното значение и опазване. Поляците изследваха отпадъците и как се процедира с тях в Братислава. Показаха добри  и лоши примери в този план. Последни бяха словаците, които се представиха чудесно. Те показаха кои са основните замърсители в техния град. Учениците предложиха презентация, интересна от техническа гледна точка. Те използваха Google map за да ни покажат и разкажат за зелените зони в града.

Последва тържествена част за раздаване на сертификати за участие в проекта. Раздялата предизвика сълзи, снимки и усмивки с надеждата да се видим пак.

Пътешествието беше изпълнено с много емоции, нови знания и приятелства. Остави незабравими спомени за участниците в проекта. Очакваме с нетърпение следващите срещи в Румъния, Полша и България.