ЕНЕРГИЙНИТЕ СКАУТИ НА ПГКПИ СПЕЧЕЛИХА ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА YOUNG ENERGY EUROPE

Енергийните скаути на ПГКПИ спечелиха голямата на награда на Young Energy Europe 2022

Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации– гр. Бургас е новият победител в тазгодишното издание на проекта Young Energy Europe към Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). Енергийните скаути- Калин Червенков, Галин Георгиев, Красимира Русева и Сонер Солаков – очароваха взискателното жури с креативна идея и отлични презентационни умения и пребориха силни конкуренти, някои от които- 73. училище „Владислав Граматик“, София, ПГЕЕ „М. Ломоносов“, Горна Оряховица, ПМГ „П. Берон”, Варна, НЕГ Goethe, Бургас.

Екипът разработи уникално приложение Power charge, което оптимизира процеса по зареждане на батерии и удължава техния живот. Освен, че предотвратява проблеми като прегряване на батерията и нейното презареждане, апликацията има удивителен екологичен и финансов ефект. След направени изчисления скаутите установиха, че при 50 000 потребители, които ежедневно ползват приложението в рамките на една година ще бъдат спестени 4 200 000 лева, а емисията на въглероден диоксид- редуцирана с 425 000 кг. Power chargeе готово за експлоатация приложение, пригодено за всяка операционна система и разработено в мобилна и desktop- версии. Очаква се много скоро да бъде достъпно за потребителите в Google Play.

Приложението Power charge може да разгледате тук:

Незаменима бе подкрепата от страна на  ментора по проекта- г-н Илин Добрев от фирма Enloc Energy GmbH (гр. Дрезден), който скаутите имаха честта да приветстват лично в гимназията и да получат ценни съвети и препоръки, както по проекта така и за бъдещата си професионална реализация. В тази връзка г-н Добрев и г-жа Димитрина Тодорова, директор на ПГКПИ, споделиха възгледите си относно реализация на дуална форма на обучение съвместно с Enloc Energy.

В средата на настоящата седмица очакваме посещението на г-жа Кремена Вълчева и г-жа Катя Георгиева, PR към ГБИТК, които лично ще връчат на победителите голямата награда- ваучер за пътуване до Берлин, Германия. Програмата там включва участие в конференция на тема „Инвестиции и умни решения“, представяне на приложението „Power charge“ пред осемте държави, участващи в проекта YEE; церемония по сертифициране и получаване на специален сертификат, издаден от Министерството на Икономиката и Министерството на Околната среда (Германия). Скаутите ще могат също така да се насладят на забележителностите на Берлин, плавайки с кораб по река Шпрее.

След невероятното представяне на ПГКПИ в проекта „Енергийни скаути“ от ГБИТК изразиха недвусмислено желание за продължаването на съвместната работа по бъдещи инициативи с гимназията и участието в подобен род проекти да бъде превърнато в традиция, в която младите хора от настоящето творят бъдещия свят- високотехнологичен, екологичен и красив.