ВДЪХНОВЯВАЩИ ЛЕКЦИИ С ADASTRA

В края на миналата и началото на тази година служители на Adastra посетиха Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в град Бургас, за да споделят своя опит и знания с ученици от XI и XII клас. Лекциите бяха част от инициативата на Adastra за сътрудничество с образователната общност и предоставяне на възможности за професионално развитие на младите хора.  Adastra е глобална ИТ консултантска компания, която предлага услуги и решения от най-висок клас в областта на данните. Компанията е сред световните лидери в областта на управлението и анализа на данните, тяхната интеграция, трансформация и визуализация, както и консултантски услуги по изграждането и внедряването на специфични облачни архитектури и решения в Amazon Web Services (AWS), Google Cloud Platform (GCP) и Microsoft Azure. Специлиалистите в компанията са разпределени в направления по ключови компетенции, като в същото време могат да изпълняват различни роли спрямо изискванията на клиентите и проектите, по които работят. Компанията е една от малкото, в които човек може да учи и надгражда във всички технологични аспекти на данните на едно място, сменяйки роли и преминавайки през най-висок клас проекти, всеки от които е възможност, допринасяща за кариерното развитие и обогатяване на знанията на всеки консултант. 

Огнян Гуглев е ръководител академия в Adastra. Той е коуч за развитие на лидерски умения и компетенции в ИТ сектора. Огнян има 10-годишен опит като ИТ консултант и архитект на инфраструктурни решения. Неговата цел е да помага наразвитието на хора и техните компетенции.

Милена Митева е ETL Developer и е част от екипа на компанията в гр. Варна. Тя има над 3 години опит в областта на данните, като някои от основните й отговорности включват трансформиране, обработка, зареждане и мигриране на данни с различни тулове и технологии. Някои от основните технологии, езици и тулове, с които има опит са: Informatica PowerCenter, SQL, Python, SAP, IDMC. Милена активно участва в дейностите на Адастра Академията, като е водила различни лекции и упражнение с насоченост SQL fundamentals, Data warehouse и Python.

Искрен Йорданов е QA Специалист и е част от екипа на компанията в гр. Варна повече от 9 години. Искрен има дългогодишен опит в тестване на бизнес решения, разработката на планове за тестване, профилиране на данни за валидиране, анализиране на тестови резултати, подготовка на документация, координиране на процеси и др. Работил е със следните тулове и технологии: Aginity Workbench, Netezza, DBVisualizer Pro Hadoop, HP ALM, SAP Power Designer, SQL, Jira, Unix и др. Toва, което мотивира Искрен вече толкова години да се развива в сферата на данните и по-специално QA областта е това, че обработката на данни е като пъзел и всеки се стреми към общата цел да получи желания и правилен резултат. 

Лекциите на Милена и Искрен бяха не само информативни, но и вдъхновяващи. Те показаха на учениците реалните приложения на знанията, които придобиват в училище, и възможностите, които се отварят пред тях в света на технологиите. Учениците оцениха откровеността и готовността на лекторите да споделят своя опит и да отговарят на въпроси.