МОБИЛНОСТ В БАРСЕЛОНА ПО ПРОЕКТ “GO GREEN WITH SMART IT”

Ден 1: 04.04.2022

Предстоеше първа среща на участниците във втората мобилност по проект „Go Green With Smart IT”.

След пристигане в “Institud Esteve Terradas i illa”, бяхме посрещнати от директора на училището. Представиха ни както дневната, така и седмичната програма от многобройни занимания за престоя си там. Последва оглед на училищните кабинети и работилници включващи:

– Първите два кабинета (111 – 112 Workshop), които ни представиха бяха точно нашите работни места за мобилността. Имаше маса за всеки отбор, като на столовете около масите бяха оставени тениски в цвета на съответния отбор.

– Два сервиза с материална база спонсорирана от “Toyota”, “Nissan” и други автомобилни компании.

– Работилници за дървообработка, стругарство (училището разполага с невероятни CNC машини за метал обработка), машиностроене, двигатели с вътрешно горене, заваряване на прости или сложни метални, или не метални елементи.

– Компютърни кабинети – с цел изучаване на хардуер или софтуер.

– “Офис” кабинет – това е специална стая структурирана като офис в реална компания за учениците изучаващи бизнес администрация, тя включва: рецепция, “HR” (Human Resources, човешки ресурси), “конферентна маса”, шефски офис и други. Така учениците имат шанс да се подготвят, чрез един вид ролева игра на евентуална бъдеща позиция. Всичко е разположено в една единствена стая с табели за различните отдели.

– Училищната столова

Занятията продължиха от 15:00 до към 16:30 – 17:00.

Ден 2: 05.04.2022

  • 9:00 – Започнахме с презентация за програмата за деня.
  • Планът за деня беше следния:

Разпределяне по отбори

Почти във всеки отбор разпределението беше следното:

  • Двама ученици от страната на домакина (Испанци)
  • Двама ученици от Португалия
  • Един ученик от България
  • Един ученик от Франция
  • Един ученик от Финландия

След разпределяне по отбори бе решено да се започне работа по проект “Sun Tracker” (от 10:00 до обяд – 13:00). (Проект 1-ви от два, зарядна станция за телефон със соларна енергия – LDR сензори определят позицията на сервомотор, който накланя соларен панел в позиция, която той да генерира максимално много електричество, което после да складира в 600 mah батерия и от нея да се зарежда мобилно устройство).

*По време на работа всеки ден около 10:00 – 11:00, имаше закуска в работилниците

13:00 – Обяд на който бяхме нагостени с тяхно традиционно ястие “Paella”, след което поехме към парк в близост до учебното заведение, за да направим колаж на “GO GREEN WITH SMART IT” с телата си във форма на букви от азбуката (Мероприятие с цел разчупване на леда между съотборниците от различни държави). Бе ни дадена задачата също да записваме възможно най-много от целия процес на изработка на проекта – до всяко останало наше мероприятие с цел в последния ден всеки отбор да представи видео за изживяванията през мобилността.

Занятията продължиха до 16:00.

Ден 3: 06.04.2022

Презентация с плана за деня включваща:

  • 10:00 – Работа по проект до обяд
  • 12:30 – Пикник в парка до Стадион „Корнеля-Ел Прат”
  • ( Храната ни бе предоставена от училището )
  • 15:30 – Визита на Стадион „Корнеля-Ел Прат” – презентация за начина на изграждане на стадиона и неговите екологични аспекти

Занятията продължиха до 17:00.

Ден 4: 07.04.2022

Презентация с планът за деня включваща:

  • 10:00 – Финализиране на проект 1-ви (“Sun Tracker”)
  • След завършване на проекта – Обработка на видео
  • 13:00 – Обяд
  • 14:00 – “Обиколката на Гауди“ – с начало визита на парк “GÜELL”

Описание:

“Gaudí Building Pictures Walking Gymkhana”

Информация и обща карта “Антони Гауди”, емблематичният каталунски архитект, е построил някои от най-великите си творби в Барселона. Неговите модернистични

сгради са пръснати из целия град и можете да ги разгледате чрез безплатна пешеходна обиколка.

Тук ще намерите информация за тази пешеходна гимнастика “Сгради на Гауди” в Барселона. Ще получите и карта с този маршрут, който ви отвежда до 6 шедьовъра на Гауди

Логистика на пешеходната обиколка на Гауди:

Общо разстояние: 6.5 км

Време за ходене: приблизително 2 часа.

Задание:

  • Всеки един отбор да мине през колкото се може повече от указаните локации и да направи отборна снимка пред всеки обект. С цел всички снимки да бъдат представени в презентацията на другия ден и отборът с най-много локации словесно печели занятието.

Очаквано време на приключване 17:30.

  • 20:30 – Вечеря в “L’Escola Restaurant / L’Ham”

Занятията продължиха до 17:30.

Ден 5 (Финален):

  • 9:00 – Финализиране на видеа до ~ 10:30
  • 10:45 – Представяне на видеа – първо на отборите после на държавите за Гауди
  • 11:00 ~ 11:20 – приключване на всички занятия и изпращане на групите

Дестинации от “Обиколката на Гауди”

1.Парк “GÜELL”

Първата ни спирка в тази пешеходна обиколка е паркът “GÜELL”- причудлив, карикатурен парк, който изглежда като от книгата на д-р Сюс (Seuss). Той е като страна на чудесата с джинджифилови къщички, причудливи пътеки и лабиринти. Паркът “GÜELL”, който е отворен за посетители през 1922 г., е една от най-посещаваните сгради на Гауди в Барселона. Паркът е официално поръчан от каталунски бизнесмен на име Еузеби Гуел (Eusebi Guel) през 1890 г. Той иска от Гауди да построи “град градина”, вдъхновен от природата. Паркът е разположен на хълм в квартал Ел Равал с изглед към Барселона. Историята на парк “GÜELL” е също толкова интересна, колкото и самият парк!

Можете да разгледате по-голямата част от парка безплатно. Но за да влезете в главния фантастичен свят, известен като монументалната зона, ще ви е необходим билет. Можете да си купите билет онлайн на уебсайта на Парк “GÜELL”, за да си спестите чакането на опашка. Бих закупил билета си поне няколко дни предварително, защото този парк е много популярен сред туристите.

Друго нещо, което трябва да имате предвид, е, че има ограничение на броя на хората, които могат да влизат в монументалната зона всеки час. Това е още една добра причина да закупите билета си онлайн, преди да отидете. Чудесен начин да извлечете максимална полза от посещението си в парк “GÜELL” е да направите пешеходна обиколка с жив екскурзовод. С тази обиколка ще прескочите опашките и няма да ви се налага да се притеснявате за часовото ограничение на броя на посетителите.

Разстояние до следващата дестинация: 1 км

2. Casa Vicens

Eдно от по-малко известните произведения на Гауди, но определено си заслужава да бъде посетено. Всъщност това е първата частна резиденция, която Гауди някога е проектирал. Разположена в квартал “Грасия”, Casa Vicens е открита през 1888 г.

Това е градска къща, проектирана с тухли и отличаваща се с изобилие от цветове и шарки. Ако искате да се запознаете с всичко, което предлага Casa Vicens, бих ви препоръчал да си резервирате обиколка с жив екскурзовод

Разстояние до следващата

дестинация: 1.25 км

3. Casa Mila

Завършена през 1910 г., Casa Mila е построена за богата двойка – Пере Мила и съпругата му Росер Сегимон. Забавно е, че жителите на Барселона по онова време смятат, че къщата е отвратителна. Тя имала нетрадиционен екстериор с контурни вълни, изработени от сив камък. Така получава прозвището “La Pedrera”, което в превод означава “Къщата на каменоломната”. Най-добрият начин да се запознаете с Casa Mila е да направите обиколка с аудиогид. При тази обиколка можете да прескочите опашката и да разгледате къщата от покрива. Гледната точка от покрива е наистина невероятна!

Разстояние до следващата дестинация: 0.5 км

4. Casa Batllo

Точно по улицата от Casa Mila се намира още една от известните къщи на Гауди – Casa Batllo. Формата ѝ е подобна на тази на Casa Mila, но екстериорът е много по-пъстър. Това е далеч любимата ми къща от всички, които Гауди е построил в Барселона. За разлика от Casa Mila, сградата всъщност не е построена от нулата. Собственици на къщата са били заможното семейство Батльо. Те възлагат на Гауди да разруши съществуващата им къща и да построи нова. Вместо това Гауди просто я ремонтира и добавя своите характерни вълни върху екстериора. Най-добрият начин да разгледате Casa Batllo е да направите обиколка с интерактивен видеогид. Можете да прескочите опашките и да разгледате цялата сграда със собствено темпо.

Разстояние до следващата дестинация: 0.6 км

5. Casa Calvet

Сградите на Гауди са известни със своя еклектичен дизайн, но Casa Calvet е изключение. Всъщност тя изглежда просто като нормална сграда със силно бароково влияние. Casa Calvet се намира в квартал “Eixample,” където се намира и La Sagrada Familia. Гауди я построява за текстилния производител Пере Мартир Калвет, за да я използва едновременно като фабрика и резиденция.

Разстояние до следващата дестинация: 1 км

6. Cascada Monumental

Гауди не е строил само къщи. Той построява и фонтана Cascada Monumental в парка Ciutadella. Този парк е чудесно място да поседнете и да се отпуснете малко, когато се уморите от тълпите в града. Богато украсеният фонтан Cascada Monumental се намира в северната част на парка Ciutadella. Някои хора го сравняват с фонтана Треви в Рим. Аз не съм сигурен в това. Ще трябва да го видите сами. Посещението на парка и фонтана е безплатно.

Разстояние до следващата дестинация: 2 км

7. La Sagrada Familia

Е, оставихме най-доброто за накрая. Сигурни сме, че сте чували за La Sagrada Familia (църквата на Светото семейство) милион пъти. Има основателна причина за това. Тази базилика е най-големият шедьовър на Гауди. Гауди посвещава последните си години на изграждането на La Sagrada Familia, но така и не я завършва. Всъщност и до днес базиликата е в процес на изграждане. Завършването ѝ е планирано за 2028 г., когато се навършват 145 години от началото на строежа.

За мен най-впечатляващата част на La Sagrada Familia е интериорът, който е изграден в готически стил. Най-добрият начин да се запознаете с La Sagrada Familia е чрез обиколка с екскурзовод с достъп до кулата на Рождество Христово. Можете да разгледате интериора и кулите, разположени по-високо в сградта, докато слушате аудиогид.

Автор на статията: Георги Дряновски 10 А клас