В Бургас няма да се закриват паралелки, напротив – ще бъдат разкрити нови

Броят на паралелките в Бургас няма да бъде редуциран. Запазва се и броят на учениците по норматив във всяка паралелка – 26. Нещо повече, ще бъдат разкрити нови 4 паралелки – 2 по „Програмно осигуряване“ и 2 по „Приложно програмиране“ в новата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в ж.к. „Меден рудник“, която ще отвори врати в началото на септември.

След разговори на кмета Димитър Николов с министъра на образованието Красимир Вълчев, броят на паралелките в Бургас е приет така, както е подаден от директорите на учебните заведения.

Това става ясно от утвърдения от Министерството на образованието и науката държавен план-прием в 8-ми клас в профилираните и професионалните гимназии, средните и обединените училища в Бургас за учебната 2018/2019 година.

В община Бургас паралелките в гимназиите и средните училища са общо 96 за учебната 2018/2019 година, а местата в тях са 2527. Броят на завършващите тази година 7-ми клас ученици в област Бургас е 3687.

През последните няколко години Община Бургас е единствената в страната, която не само не закрива паралелки, но модернизира съществуващите бази и дори открива нови училища. Пример в това отношение са училище „Ал. Г. Коджакафалията“ и новото училище по програмиране.