Представиха ИТ гимназията на конференцията “Дигитализация на нашия живот” в Стара Загора


  • Директорът на Професионалната гимназия по програмиране и иновации Димитрина Тодорова участва в Регионалната конференция на тема “Дигитализация на нашия живот”, която се проведе в залите на иновативната компания ZaraLab в Стара Загора.
    Специални гости на конференцията бяха началник отдел “Е-услуги” в Министерството на образованието на Естония Андрес Ааремаа, който е в работната група по образование заедно с Държавния експерт от МОН Димитър Цветков. Директорът на ПГКПИ Димитрина Тодорова бе модератор на дискусията. Другите работни групи дискутираха по теми: Електронно правителство и ИТ работилница. В резултат на дискусията в групата за образованието участниците стигнаха до следните изводи:
  • Дигитализацията трябва да започне от ранна ученическа възраст;
  • ИТ компаниите трябва да се включат в професионалното образование, за да може да се повиши качеството на обучение;
  • Образователните структури е необходимо да дигитализират административните процеси.

Държавният експерт от Естония сподели модел за оценяване на дигиталните компетенции на учениците и разказа за дигиталните методики, използвани от учителите в тяхната образователна система.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [114.11 KB]


От своя страна държавният експерт от МОН Димитър Цветков сподели плановете за дигитализация 2018-2020 година в българската образователна система – очаква ни дигитализация на административните процеси.

От форума стана ясно, че професионалните гимназии, които ще обучават ученици в направление “Компютърни науки”, ги очакват работни срещи за детайлизиране на учебните програми и дуалното обучение.