Среща на партньорски IT компании от Бургас в БСУ

 

На 18 юли се състоя среща на преподаватели и студенти от направление “Информатика и компютърни науки” към Центъра по информатика и технически науки на Бургаския свободен университет с партньорски IT компании от Бургас.

Деканът – проф. д-р Радостин Долчинков, очерта възможностите за партньорство с фирми от IT сектора. От една страна, високите акредитационни оценки в двете професионални направления Информатика и компютърни науки и Комуникационна и компютърна техника гарантират високото качество на подготовка на студентите, от друга страна, студентите имат възможност да придобият практически и научноизследователски умения чрез участието си в съвместни проекти с преподавателски екип и експерти в областта. Не на последно място по важност е и изключително ползотворната съвместна дейност с компаниите от IT сектора в Бургас. В партньорство с IT фирми се провеждат курсове за специализация с възможност за работа по проекти. Студентите имат възможност за учене в чужбина по програма Еразъм+, могат да участват в различни състезания и олимпиади, Клуб по състезателно програмиране, Академия за таланти по програмиране, Школа по роботика, както и да получат международен сертификат за мрежови специалисти в CISCO.

Представители на IT компании връчиха сертификати на отлично представилите се студенти в съвместните инициативи. Представители на ръководството на ЦИТН връчи грамоти за успешно партньорство с IT компании и за принос на личности от тези компании. Връчени бяха и сертификати за изнесени доклади на конференцията BIMC 2018.

Арам Ховсепян, Codific: Партньорството ни с ИКН е ключово за реализация на общата ни визия – развитието на град Бургас, като регионален ИТ център. Вярваме, че сме поставили много добра база през последните няколко години и виждаме, че се движим в правилната посока. С помощта на ИКН започнахме летен курс по програмиране за начинаещи, където разглеждаме основите на функционално, обектно-орентирано и уеб програмиране. На най-успешните курсисти предлагаме безплатно участие в елитната лятна школа на Codific Academy. Codific е спонсор на събития организирани от БСУ.  Бихме препоръчали на студентитеда не се поляризират към определена технология, въпреки че индустрията го изисква. Технологиите се учат лесно, но се променят светкавично бързо. Основите на информатиката и софтуерното инженерство почти не са се променили през последните 70 години.

Виктор Каракашев, IBA Group: Партньорството ни с ИКН е много полезно за дейността на нашата фирма, защото значителна част от служителите ни в момента са или са били студенти там. Последната ни успешна инициатива е курса по системно програмиране. Освен в задължителните учебните курсове, за студентите би било полезно да участват в допълнителни ИТ събития, организирани от университета, в града или в Интернет.

Георги Георгиев, Технологика: Голяма част от стажантите, които кандидатстват в ТехноЛогика и в последствие остават на работа при нас, са възпитаници на БСУ – ИКН и СИ. Последните успешни съвместни инициативи са Хакатон в БСУ, Курс по Android в БСУ, Стажантска програма за студенти на БСУ, Семинар по проектиране на Бази Данни за студенти в БСУ. Препоръчвам на студентите да участват в разнообразни курсови задачи и проекти, състезания и хакатони, да създават собствени проекти и да експериментират с различни технологии – самостоятелно или в екип.