Четенето е магия

Ученици от професионалната гимназия ще посетят и почетат заедно със своите преподаватели в читалище “Паисий Хилендарски-1928”. Читалището обслужва около 30 000 жители. Основни дейности на читалището са:  библиотека с общ фонд – 24 199 т., включващ художествена, детска и научна литература, периодични издания; езикови курсове; курсове по математика и български език; музикална школа; детска вокална група. В гимназията все още няма библиотека и учениците ще могат да използват най-близката читалня.  Планирано е създаване на дигитална библиотека, която да дава достъп до електронни книги и библиотеки с техническа и художествена литература в следващите години.

Резултати от проучванията показват, че четенето подобрява паметта и концентрацията. Или, с други думи – то е своеобразна гимнастика за ума. Всеки път, когато четем, стремейки се да запомним фактите, за да следим историята, ние тренираме „мускулите на паметта“. А за да направим това, трябва да се концентрираме. Не на последно място, когато четем, имаме възможност да направим пауза, да се замислим, да достигнем до прозрение. Предизвикателствата пред поколенията по-скоро са свързани с изграждане на навик да четем дигитално . Електронните четци и таблетите стават все по-популярни с подобряването на технологиите, но изследователите настояват, че мастилото все още предлага несравними предимства.

Силно емоционалните текстове активират няколко зони в мозъка, отговорни и за реакцията ни към музика, установи проучване. Същите тези зони са свързани и със способността ни да се самоанализираме и да запомняме. Четенето на фантастика пък подобрява в пъти възможностите ни да съпреживяваме, съчувстваме и разбираме другите

Затова магията да докоснеш книгата и да почетеш ще бъде част от програмата на гимназията.