Програмиране на 3D игри е следващото ни предизвикателство!

Да се разходиш в Амазонската джунгла, да учиш френски език в Прованс и да покориш Еверест в рамките на няколко часа. Всичко това съвсем скоро ще бъде възможно благодарение на виртуалната реалност (VR), която повечето големи компании очакват да постави началото на нова технологична революция. Голяма част от сегашното съдържание във виртуалната реалност е предназначено за забавление и обучение.

Технологията обаче крие много повече възможности за приложение в различни сфери, някои от които медицина и психология. Затова и прогнозите на VR инженерите са това да е една от най-търсените и необходими инженерни професии в следващите между 5 и 10 години. Специалистите, които заемат тези длъжности, най-често са дипломирани програмисти, но разработването на софтуери за виртуална реалност далеч не е единствената възможност за развитие. Досег с технологията могат да имат и хора с артистични професии като дизайнери и фотографи.

Компания “Технологика” изпрати лекторите Камен Томов и Денис Асим, които демонстрираха програмиране на 3D игра за VR чрез Unity game engine. Учениците участваха в процеса на създаване и тестване на игрите, това предизвика невероятен интерес.

Виртуалната реалност е най-доброто изразно средство, измисляно от човека, и има способността да ти покаже света през погледа на другия. Това прави VR най-добрият начин да събудиш съчувствие и съпреживяване у хората по проблемите, които ти смяташ за важни. Също така VR може да те пренесе в нови непознати светове и да ти помогне да изпиташ непознати преживявания. Не на последно място VR е един от най-добрите инструменти за обучение и образование, който подсилва една от най-старите и развити (от еволюционна гледна точка) човешки способности – пространственото мислене.