ДЕН НА ЮЖНА КОРЕЯ – 2019

Корейското посолство в България празнува Денят на корейската нация (개천절) – 3 октомври. Корейците отбелязват на този ден основаването на корейската нация, което според историята им е станало на 3-я ден от 10-я лунен месец през далечната 2333 г. пр.н.е., но за по-голямо улеснение празникът е фиксиран по слънчевата година. Посланика на Република Корея в България – Н. Пр. Джънг Джингю поздрави множеството гости, дошли да поднесат поздравления за празника на Южна Корея. България получава политическа подкрепа от Южна Корея за бъдещи инвестиции, за производството на електромобили и батерии. Това стана ясно след официалната среща между премиера Бойко Борисов и министър-председателя на Република Корея Ли Нак-йон в Правителствения комплекс в Сеул. Преговорите по тези инвестиции вече са започнали, предстои да се стигне и до конкретни резултати.

На тържеството присъстваха г-жа Жаклин Нейчева – директор на АЕГ “Гео Милев”, г-жа Димитрина Тодорова – директор на ПГКПИ и Ким Суми – учителката по корейски език, която ще обучава бургаските деца.

Община Бургас има амбициозна програма за обучение на ученици през 2019-2020 година по корейски език за ученици от 4 до 12 клас. Учител е Ким Суми и в обученията са включени ученици от ОУ”А.Г.Кодажакафалията”, ППМГ”Акад. Обрешко”, АЕГ “Гео Милев”, СУ “Св. Кирил и Методий” и Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации. Откриването на учебната година за обучение по корейски език ще се състои на 9 октомври 2019 година в ОУ”А.Г.Кодажакафалията” от 12.30 часа. Учебни занятия ще има три седмици във всеки от учебните месеци до юни 2020.