В седмицата от 7 до 11 октомври в Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации се проведоха технологични занимания за учениците, разпределени в три направления: Programming Pepper, Lego Mindstorms designs Robots и Code Arduino Basics.

Programming Pepper:Днес всеки говори за изкуствен интелект, но дали разбираме за какво точно става дума? Това е важно, защото с всеки изминал ден човечеството се приближава с още една крачка към бъдеще, в което машини и хора ще живеят в по-тясна симбиоза. В ПГКПИ имаме уникален шанс да програмираме хуманоидния робот Pepper. Учениците успяха сами да сглобят собствени проекти.

Lego Mindstorms designs Robots:Всеки човек обича да играе с лего, a защо то не бъде придружено и с забавно програмиране? По този начин ще успеем да направим нашите творения по-живи с използване на сензори и двигатели. Лего роботите са лесен начин децата да изучават програмиране. Чрез тях те развиват своето логическо мислене по един различен и забавен интерактивен начин. Преди обаче всяко дете да започне да програмира, то трябва да създаде своя робот, което се оказва забавно занятие, а програмирането – лесно и разбираемо. Програмирането е във вид на блокчета (scratch). 

Code Arduino Basics е курс за начинаещи, ориентиран към две направления: SumoRobotics и LineFollower. В направлението Sumo Robotics учениците придобиват знания как да създадат код, който е конкурентноспособен с противниковия код. Двата робота се изправят един срещу друг на тепиха и първият, който го напусне, губи. LineFollower е направление, ориентирано към оптимизирането на код за минимализиране на общото време, необходимо за една обиколка на „пистата“. Двата робота се изправят един срещу друг на състезателна писта и първият стигнал до нейният край – печели.

Децата искрено се забавляваха в импровизираните лаборатории, които им бяха организирани от учителите на ПГКПИ. Това е стимулът ни активно да ги ангажираме с програмиране и да ги
амбицираме да изпробват смело своите дигитални способности.