ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ COVID-19

Когато човек, заразен с COVID-19, се изкашля или издиша, във въздуха се освобождават капки заразна течност. Повечето от тези капки падат по околните повърхности и предмети – бюра, маси, телефони. Околните могат да се заразят с COVID-19, ако докоснат заразена повърхност или предмет и след това докоснат очите, носа или устата си. Ако са на един метър или по-близо до човек, заразен с COVID-19, могат да се заразят и като вдишат капките издишани от заразения човек.

С други думи, вирусът COVID-19 се предава по начин, много подобен на грипа. Повечето хора, които се заразят с COVID-19, получават леки симптоми и след това се възстановяват. Някои, обаче, се разболяват по-тежко и може да се наложи да влязат в болница.

С увеличаването на възрастта  нараства и рискът от по-тежко прекарване на заболяването: хората над 40-годишна възраст са по-застрашени от тези под 40-годишна възраст. Хората с отслабена имунна система и хората с диабет, сърдечно-съдови заболявания и белодробни заболявания също са в по-голяма опасност.

Настояваме, ако вашето дете има температура да то оставите в къщи докато отшумят признаците. Температурата ще бъде измерена ежедневно на входа на училището с дистанционен термометър от медицинската сестра. При най-малките съмнения за недобро общо здравословно състояние на детето ще бъде връщано у дома. Всяко дете трябва да си носи индивидуални средства за предпазване – дезинфектант за ръце или мокри кърпи и вода.

Препоръките на Министерството на здравеопазването са:

  1. Ползвайте мокри кърпички и дезинфекциращи гелове на спиртна основа.
  1. Избягвайте контакт с болни хора!
  1. Маски е важно да носят болните хора, за да не заразяват околните.
  1. Избягвайте масови прояви и места с голямо струпване на хора.
  1. Не се презапасявайте с храна и лекарства.
  1. Търсете информация от компетентните институции.
  1. Подробна информация и за медицинските специалисти, и за гражданите, можете да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването;
  1. Всеки, който има въпроси, свързани с коронавируса, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на министерството: 02 807 87 57
  1. На сайта на МЗ ежедневно можете да следите и актуалните данни за разпространението на заболяването в световен мащаб.
  1. Няма място за паника – държавата ни е предприела всички необходими мерки.