ЕЛЕКТРОННОТО ОБУЧЕНИЕ ПРОДУКТИВНО И ЗАБАВНО

Съществува многообразие от възможности под формата на платформи за електронно обучение. Алгоритмизацията на процесите обаче изисква основен избор в няколко посоки: управление на потребителски акаунти; възможности за организиране на електронна среда за колаборация и партньорство; синхронизация на различни технологии към средата. Понеже всички сме свидетели на динамичните процеси в създаването на все повече нови възможности, образователните среди трябва да подхождат гъвкаво към промяната.

Избора от инструменти за изграждане на дигиталната среда в нашата гимназия са продиктувани от възможността не само да съчетаем облачно-базирани услуги, но и да управляваме наличните крайни устройства, ползвани от ученици, учители и администрация.

В облачната част на дигиталното решение ние сме се спрели на услугите на Office365 и Teams като контейнери на акаунти, даващи възможност за достъп до комуникационни и колаборативни услуги. Съчетани с възможностите на безплатната електронна система за обучение Moddle, те дават неограничени вариации на учителите да създават динамично електронно учебно съдържание в съчетание с дистанционни обучения с онлайн сесии. Електронният дневник забързва информационния режим към родителите и те могат в реално време да получават информация за текущото състояние на нивото на ученика и неговото поведение, както и да осъществяват връзка с учителите.

Този модел може да бъде заменен и с други облачни инструменти, но основните услуги, които трябва да бъдат предоставени, се дефинират от спецификата на обучителния процес. Ако се налага да бъдете гъвкави и да затворите всичко в една облачна среда, ние ви препоръчваме да стартирате с Microsoft Teams, като използвате управление на акаунтите през Office365. Този модерен и най-съвременен продукт позволява:

Чат от всяко място – Споделете мнението и индивидуалността си. Изпращайте GIF файлове, стикери и емоджита в групов чат или в персонални съобщения.

Събиране от всяко място – Моментално преминете от групов чат към видео-конференция с докосването на един бутон. Екипи от 10 или 10 000 души могат да се срещнат на едно място, без значение на колко места се намират.

Обаждане от всяко място – Повече никога не викайте “кой се присъедини току-що?”. Използвайте обаждания на Teams, телефонна система, план за обаждания или директно маршрутизиране, за да премахнете стреса по време на конферентните разговори.

Съвместна работа от всяко място – Никога повече не извършвайте това неистово търсене на файлове. В Teams можете да отваряте, споделяте и редактирате документи на Word, PowerPoint и файлове на Excel в реално време.

Признаваме, че не виждаме в последно време приложения с толкова добре съчетани услуги само на едно място, което може да се инсталира във всяка операционна среда. Как ви звучи да не провеждате педагогически съвети и родителски срещи на живо, днес това e изключително актуално, нали? Но дори и събитията да не бяха точно тези, бихме споделили, че колаборацията и партньорството в работа е изключително продуктивна, когато средата ти помага! Консултации, подкрепа, работа в екипи по проекти и още хиляди неща, включени в забързания режим на една гимназия, се нуждаят от електронно пространство, за да бъдат разгърнати и ние работим вече година в това вълшебно пространство, създадено наистина като за нас!