SOFTWARE DEVELOPMENT CAREER PATHS

Ученето на програмиране е трудно, няма да Ви лъжем. Когато обаче го сравните с други умения и кариери, превръщането в програмист ще бъде едино от най-лесните решения, които Вие вземате! Програмистите работят в много вълнуваща среда, където всеки ден има нови предизвикателства и нови знания. Програмистите имат възможност да работят за себе си, да работят каквито часове искат и да работят от дома, но трябва да имат висока степен на самоорганизираност и концентрация в работата си.

В началото…

Преди въобще да продължите можете честно да си отговорите на няколко въпроса, които ще Ви помогнат да изясните своето бъдеще:
Защо искате да научите програмиране?
Това е много важен въпрос, който абсолютно трябва да си зададете, преди да продължите по-нататък. Искате ли да го превърнете в кариера? Имате ли проект или концепция, които искате сами да превърнете в реалност? Или просто искате да научите как да бъдете програмист, защото това е нещо, което е “готино” в момента? Отговорете честно, защото езикът, който сте избрали да научите, ще зависи от отговора ви на този въпрос.

Какво се надявате да направите с новите си знания?
Отново трябва да идентифицирате какво точно Вие искате да направите с новите си познания по програмиране. Например, курсовете, които трябва да вземете, и езиците, които трябва да научите, ако искате да станете софтуерен разработчик или системен администратор. Или искате да работите върху нещо като изкуствен интелект (AI) или друга нововъзникваща технология? Отговорът на този въпрос ще ви помогне да оформите пътя на обучение, който поемате, така че бъдете честни със себе си.

Продължете …

Решете в какво направление искате да стартирате.
Има разнообразие от различни видове програмиране. Когато измисляте как да научите програмиране, трябва да помислите много внимателно в какво поле планирате да търсите работа. Някои от най-популярните видове програмисти включват:

Web разработчиците могат да бъдат разделени допълнително на frond-end (клиентски) и back-end (сървърни) разработчици. Front-end програмистите са отговорни за писането на кода, който диктува как изглежда уебсайтът и как се представя неговото съдържание. Back-end програмисти са длъжни да пишат уеб приложения и други сложни програми, които осигуряват рамката за стартиране на уебсайта.

Администраторите на база данни имат няколко роли. Те са отговорни главно за проектирането и защитата на големи количества данни за компанията и осигуряването, организирането и анализирането им. Ако обичате статистиката и анализа на данните на потребителите, трябва да разгледате по-отблизо какво прави администраторът на база данни. Това е високо технологична свързана с матеметиката работа.

Софтуерни програмисти, за които вероятно може да се досетите – отговорни за създаването на софтуер. Обикновено вземат дизайн или концепция, която някой друг е измислил и пишат кода, за да го превърнат в работещ продукт. Тяхната работа е свързана със създаване и реализиране на алгоритми в различни програмни езици. Те знаят много езици, но преди всичко познават алгоритмите.

При първите три основни роли в ИТ индустрията трябва да стартирате от някъде и едно от най-добрите места за това е CISCO Academy.

Изследователите обикновено работят в научни изследвания или академични среди, където използват Python почти изключително за анализ и манипулиране на научни данни. За да станете изследовател, първо е най-важно да знаете как да станете програмист. Тези специалисти често са изследователи сами по себе си и често използват код, за да улеснят работата си. Тези хора познават в детайли работата на първите три вида специалисти.

Разработка на мобилни приложения  програмиранесвързано с нови вълнуващи мобилни приключения. Разработката на мобилни приложения бързо се превръща в едно от най-доходоносните области за програмиране, особено ако сте подготвени да работите самостоятелно. Работата на свободна практика е много често срещана за мобилните програмисти.

Знанията и уменията да станете програмист отваря много повече възможности. Дотук изброихме само някои от най-често срещаните основни направления за работа. Ако никой от тях не ви хареса, направете още няколко изследвания и открийте какви други работни места са създадени в ИТ индустрията. Новите работни места и роли се създават непрекъснато с развитието на технологията, така че не забравяйте да следвате най-новите новини от сектора и да следите технологичните новости. Ние ще правим това за Вас, като Ви даваме достъп до най-новото съдържание разработено от компаниите, които сами са стигнали до извода, че ученето в този сектор е ежедневен процес!

Слънчево лято и не преставайте да откривате нови технологични чудеса!