AI for NATURE SCHOOL HACKATHON

Спасяване на природата чрез използването на AI е предизвикателство, пред което ще се изправим на 18 и 19 февруари 2021 в гимназията.
Днешният свят се опитва да навлезе в света на изкуствения интелект и това вече е факт. Независимо дали става въпрос за нов Amazon Echo, автономни автомобили или може би новият робот Boston Dynamics Robot, който сега има невероятната способност да отваря врата (просто гледайте видеото в YouTube, ще разберете какво имаме предвид). Въпреки това, докато технологиите се готвят мащабно да завладеят света, не трябва да забравяме какво се случва с природата и да търсим баланса и с изкуствения интелект.

Не казваме, че технологиите, джаджите и роботите не са впечатляващи. Всъщност сме сигурни, че сме общност, която обича технологиите и мечтае да управлява автономна летяща кола, когато му дойде времето. Но това, което бихме искали да направим, е да изследваме как Artificial Intelligence и Machine Learning помагат на природата.

Как се справят птиците с изменението в климата?
На първо място е впечатляващото им пътешествие през пролетта и есента. Сигурни сме, че всички поне веднъж сте посещавали мястото, което е част от пътя им и то е точно до нашия град. Но какво ще стане, ако нарушим техните места за почивка и нямат възможност да прелитат?

Резерватите на територията на България се опитват да разрешат точно този проблем. Ако имаме събрани данни от наблюдение през последните 10-20 години, ние определено можем да вземем решение за най-правилните действия, с които можем да им помогнем. И така, стигнахме до необходимостта от събиране на данни и техният алгоритъм за машинна обработка, за да ги сортираме. Използвайки този алгоритъм, ще успеем да създадем програми, които в реално време да идентифицират и класифицират потока на прелетните птици през резерватния им дом! Задачата може да отнеме няколко месеца, а може би и години, за да се подреди цялостната картина на процесите.

Разбираме, че да наблюдаваш прелета на птиците не е точно спасяване на природата, но това е приложението на тази технология, която може да ни помогне да анализираме процесите. Сега, когато машината на Sedgwick има възможности за идентифициране на видовете, тя ще може да започне да разпознава видовете птици и изменението в техните популации. Това е мечта на еколозите. Представете си, че можете да използвате тази машина за наблюдение на последиците от суша или природно бедствие върху популациите на животните и бихме могли да използваме събраните данни, за да им помогнем в бъдеще. Освен това тя може да се използва за създаване на система за уведомяване в реално време, да речем да предупреди туристите за присъствието на специален вид птица, кацнала в резервата. Което ни води до следващата точка …

Компанията Neurala, новото дигитално оръжие във войната срещу незаконния лов на животни. Neurala е компания за изкуствен интелект, която използва алгоритъм за машинно обучение, заедно с камери и безпилотни летателни апарати, които имат за цел да спрат бракониерите. Подобно на технологията на Sedgwick, технологията на Neurala подпомага човешките анализатори, като пресява големи количества данни и кадри в рамките на часове, така че да може да проследи пътища на животни и бракониери.

Независимо дали става дума за приложение за проследяване на птици, за да можем да управляваме по-ефективно тяхната екология, или компютър, който може да превърне бракониерите в преследвани, можем да видим, че AI може да се използва като сила за добро. Използвайки тази невероятна технология, ние можем да дадем шанс на животните по света. AI може да бъде много повече от просто нова технология, която използваме ежедневно. Да, смартфоните и дроновете все още са впечатляващи, но ако всички погледнем малко по-дълбоко, може да намерим приложение на AI for Nature, което е още по-важно.

Ще поработим по този въпрос два дни разпределени в екипи, за да се запознаем с възможностите на изкуствения интелект, като предложим идейни решения за опазване на природата.