ЕДИН ЧАС С ИЗКУСТВОТО И КУЛТУРАТА НА ЯПОНИЯ

Вече повече от месец учениците от Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации заедно с г-жа Елеонора Колева изучават японски език и култура. За да запознаем нашата малка общност с елементи от изкуството на Япония, ще организираме на 12 март 2021 година работилници за японско изкуство и култура в смесени класни стаи – виртуални и реални. Културата на Япония е уникална и оригинална, тя се отличава със специална хармония и атмосфера.

Една от задачите ще бъде да опитаме да рисуваме в стила на японските художници. Eлегантна и интересна е монохромната живопис, известна като „Суми-е”. Съществуват два равнозначни термина в японския език, обозначаващи тази живопис –  „Суми-е”(рисунка с туш) и „Суйбоку” (рисунка с вода и туш). Можете да използвате туш, черен химикал, маркери. Линиите трябва да се нанасят възможно най-бързо, а броят им да е минимален. Не се допускало никакво повторение или ретуширане.

Когато обичате да създавате нещо с ръцете и желаете да бъдете прецизни, можете да опитате с  оригами. Това специфично за япония изкуството е свързано със създаване на хартиени фигури. То е неотменна част от японската традиция и култура. Думата “оригами” 折り紙 произлиза от “ори” 折り- прегъвам и “ками” 紙– хартия и означава буквално прегъната хартия. Оригами става важна част от церемониите на висшето японско общество. Другото наше предизвикателство ще бъде хартиени фигурки в различни форми.

Ветрилото се появява в Япония между VI-VIII век. Начинът за изработката се определя със закон. То представлявало тънки ивици от японски кипарис, прикрепени с конец. Броят на лентите от дървения материал се различавал според ранга на притежателя. Японското ветрило символизира различни неща – приятелство, уважение и добри пожелания. Дръжката на ветрилото символизира началото на живота, а ребрата са пътищата на живота, които отиват във всички посоки. Ветрилото било и неизменна част от танца на гейшите, както и от актьорската игра, но било използвано и от войниците, като начин за изпращане на сигнали към бойното поле.

Ще опитаме да споделим нашите произведения в стил Япония с всички.