ФИНАЛИ НА ХАКАТОНА AI FOR CITY

В два вълнуващи последователни дни на 26 и 27 март 2021 година се проведе хакатон, посветен на изкуствения интелект и възможностите за подобряване на градската среда. Вълнуващи лектори ни разказаха за решенията, приложени в световните градски среди, и плановете за нашата столица. Лектори на хакатона бяха доц. Николай Нетов, Софийският университет „Св. Климент Охридски, проф. Сотир Сотиров, Университет “Проф. Асен Златаров”, Давид Павлов, компания Scale Focus. Асистенти за работилниците бяха ученици от първия випуск на гимназията, които разработиха учебно съдържание, достъпно дори и за най-малките ученици. Прекрасните момчета и момичета – Станислава Андонова, Костадин Талигаджиев, Кристиян Миланов, Мартин Атанасов, Александър Христов, Илиян Илиев, Стоян Колев, Димитър Калчев, Кристина Болашикова, Афра Юсрефова, Светлана Бояджиева, Емир Рибарев, Ивелин Бъчваров се справиха с динамиката и сложността на съдържанието успешно.
Първото място е за проекта на отбор “Праксидика”, който успя да впечатли всички с иновативната си идея и ефективната си работа само в рамките на 36 часа. Останалите 5 отбора можете да видите тук...
Две специални възможности, за разработване на идеи в реална среда, получиха представители на отборите “Donde están los askers” – четири момичета, които търсят решение за рециклиране на отпадъците и отборът “PLEINITY”, които имат търсене в посока наблюдение на водните ресурси.

Наградите, осигурени от Община Бургас, ScaleFocus, Technologica, Югоизточен дигитален иновационен хъб, Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, бяха връчени от представителите на съответните институции виртуално, но победителите ще ги получат в по-късен подходящ момент. Децата от нашия град имат иновативни идеи за бъдещото използване на най-модерните технологии за подобряване на градската среда. Те ще бъдат съвременници на тяхното реализиране и проектите им ще поставят началото на ново виждане за използване на технологиите в полза на природата и хората.

Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации беше домакин на събитието и благодари на всички участници за прекрасната и точна работа, както и за положителните отзиви за събитието от участниците. Радваме се да предоставяме възможности за онлайн събития, които свързват децата, бизнеса и общината.