ПРОГРАМИРАНЕ НА ВИРТУАЛНИ РЕАЛНОСТИ

Програмирането на игри е сериозен бизнес в ИТ индустрията и развитието му в последните две години показва високо технологично развитие в сферата на добавените или разширени реалности. Augmented reality (AR) добавя цифрови елементи към реалността, често с помощта на камерата на смартфон. Примери за преживявания с добавена реалност включват лещи Snapchat и играта Pokemon Go. Virtual reality (VR) предполага пълно потапяне, което изключва физическия свят. Използвайки VR устройства като HTC Vive, Oculus Rift или Google Cardboard, потребителите могат да бъдат пренесени в редица реални и въображаеми среди като средата на космически пейзажи или да се окажете на гърба на дракон. В смесената реалност Mixed Reality (MR), която съчетава елементи от AR и VR, реалният свят и цифровите обекти си взаимодействат. Технологията на смесената реалност едва сега започва да излиза с един от най-забележителните апарати за ранна смесена реалност на HoloLens на Microsoft.

Extended Reality (XR) е общ термин, който обхваща всички различни технологии, които подобряват сетивата ни, независимо дали предоставят допълнителна информация за реалния свят или създават напълно нереални, симулирани светове, които да изживеем. Той включва технологии за виртуална реалност (VR), добавена реалност (AR) и смесена реалност (MR).

По национална програма “ИТ бизнеса преподава” на 21 април от 14:00 часа ще ни гостуват програмистите от фирма “Технологика”, които ще ни запознаят с възможностите на UNITY за създаване на игри от ново поколение с разширени реалности.