ЕВРОПЕЙСКИ МЕСЕЦ ПО КИБЕРСИГУРНОСТ

Европейският месец на киберсигурността /European Cyber Security Month – ECSM/  се провежда в Европейския съюз за девета поредна година. Ежегодната информационна кампания стартира за първи път през 2012 г. и е част от усилията за повишаване на осведомеността сред гражданите, бизнеса и организациите относно киберсигурността. Координира се от Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA) и се подпомага от Европейската комисия /ЕК/, държавите-членки на ЕС, Европол, Европейската централна банка, държавите от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) и над 300 партньори от публичния и частния сектор.

Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации отбелязва това събитие със срещи със специалисти в областта на киберсигурността. Събитието се проведе онлайн и частично присъствено, в него участваха ученици от випуските от десети и единадесети клас. Лектори бяха Валентин Русалийски и Иво Иванов от фирма Страйпс.

Валентин Русалийски е инженер в сферата на телекомуникациите, възпитаник на ВМЕИ-Варна (сегашният ТУ-Варна), специализира в разработката на бизнес приложения. Той е и един от водещите експерти в областта на криптовалутите в България.
Страйпс е създадена от нидерландския предприемач Koen van Wijk (Кюн ван Вийк) през 2008г. в София. Както при всеки стартъп, трима човека стартират работа на един таван в центъра на София. Компанията се развива успешно и днес има повече от 430 служители в 4 града. През май тази година Страйпс откри и своя най-нов офис в Бургас.

През всички тези години фирма Страйпс винаги се е стремяла да помага на млади специалисти, които искат да започнат работа в ИТ сектора – с различни безплатни тренинги и обучения, след които участниците получават възможност да стартират работа в компанията. В момента дори тече такъв курс по Python и C, предстои нов през месец декември. Като част от тази политика, днес с нас тук е Иво Иванов, DevOps team lead в Страйпс, за да сподели част от своите знания и опит.

Фокусът на лекцията е в посока:

„Киберсигурност у дома“ – включва съвети за сигурност в кибернетичното пространство при извършването на онлайн трансакции, комуникиране, работа или обучение онлайн. Ще бъдат предоставени съвети за добра киберхигиена при ежедневните онлайн дейности.

„Първа помощ“ – ще дава съвети за това какво да се прави, ако вече сме станали жертва на киберинцидент – за това как да се реагира в случай на измама при пазаруване онлайн, компрометиране на кредитна карта и/или банкова сметка и хакерска атака на профил в социалните медии. Под формата на интервюта и видеоматериали ще бъдат разказани истинските истории на хора, станали жертва на киберинциденти.

Споделяме с вас видео от проведеното мероприятие https://www.youtube.com/watch?v=Szx3_jQ9JKA