НАГРАДА ОТ ТЕХНИЧЕСКИЯ ЕКИП В MICROSOFT HACKATHON ЗА НАШИТЕ УЧЕНИЦИ

Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации за втора поредна година участва в хакатони по изкуствен интелект. Тази година хакатона беше на тема “Изкуствен интелект за Земята”, като основната цел на проектите беше да се разработят устойчиви решения за премахване на пластмасата от реките и океана. Близо 9 милиона тона пластмасови отпадъци се изливат в океана всяка година. Експертите по околна среда казват, че проблемът е достатъчно сериозен, че до 2050 г. количеството пластмаса в океана може да надхвърли рибата в него, ако не се вземат мерки по-рано. Това е сериозна заплаха за околната среда. Преди две години Microsoft стартира годишния глобален хакатон на компанията и се свърза с организации с нестопанска цел опазващи природата.

Хакатонът се провежда на няколко етапа, първият от тях е за участниците от определени региони. България е беше включена в региони Азия,  Африка и Източна Европа. В хакатона участваха 100 ученици и техните учители, разпределени в 20 отбора.

Нашите ученици Борис Савов, Марио Берберов, Стоян Иванов, Костадин Талигаджиев и Стас Узунов ръководени от Виктор Стоев се класираха на трето място. Тази награда е специалната награда на технологичния екип на компанията и е много специална за всички нас, които изключително много обичаме програмирането и технологиите.

Следващият хакатон е само за момичета и нашият отбор се готви за представянето през март 2022!