23 ФЕВРУАРИ – ДЕН ПРОТИВ ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ

Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“. Тя символизира неприемането на тормоз и насилие в училищетo.  За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище. Утре на 23 февруари всички ние ще бъдем в розово и ще покажем, че тормозът не се подкрепя в нашата гимназия.

Изследване върху здравето и поведението на децата в училищна възраст, проведено от Института за изследване на населението и човека в сътрудничество с УНИЦЕФ: Учениците в България са сред челните десет от общо 43 изследвани страни, засегнати от проблема „училищен тормоз“. Дискомфортът и отчуждението от училище, лошите отношения и неразбирането на различията утвърждават рисковите поведения сред юношите.

Утре на 23 февруари ще се опитаме да стартираме различни инициативи, които няма да бъдат само за този специален ден, а ще продължат във времето:

  • Ученическият съвет ще направи серия от видео клипове, които разказват как да сигнализираш на другите, че си тормозен и да поискаш помощ;
  • Всяка последна сряда от всеки учебен месец ще имаме време за срещи и обсъждане на реални случай и възможни решения за справяне със ситуации;
  • Всеки ще има право да носи розова тениска, когато се чувства притиснат и има нужда от подкрепа във всяка последна сряда на учебните месеци.
Очакваме в утрешния ден всички класове, които са присъствено да облекат розовите тениски и ще се снимат заедно. Всички, които са онлайн да се снимат облечени в розово в събитията на живо през Teams!