CODINGKIDS УСПЕШНО ЗАВЪРШИХА ПЪРВАТА СЕРИЯ ОТ ОБУЧЕНИЯ В БУРГАС

Първите групи обучени по програмата CODINGKIDS приключиха обученията си днес. В рамките на седмица обучителите демонстрираха на учениците от града какви възможности има за програмиране Scratch и javaScript и желаещи не липсваха. В курсовете се записаха близо 300 ученици, локациите за обучение бяха Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, ОУ “А.Г. Коджакафалията” и Конгресен център в Пристанищна инфраструктура Бургас. В пет поредни дни обучителите, които са ученици от гимназията успяха да запознаят по забавен начин малките ученици с основните принципи в програмирането. Следващата серия обучителни курсове ще бъде през юли, а записването ще бъде стартирано през юни. Надяваме се всички желаещи да успеят да се включат в групите.

Компаниите подкрепящи процеса на обучение на учениците ментори са ЕПАМ – България и ИТ Таланти, те подготвиха и обучиха ученици от десети и единадесети клас от Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, които се справиха блестящо с обучението на първите грепи малки деца. Инициативата ще продължи и през юли. Отзиве от учениците, които участваха в този процес са:

Стоян Иванов – 11 клас

“По време на пролетната ваканция имах честта да бъда част от програмата Coding Kids Burgas и да преподавам JavaScript на прекрасни деца, за първи път. Това беше един невероятен опит за мен и за тях. Децата бяха много любознателни, творчески и ентусиазирани. Научиха как да създават прости програми и се докоснаха до чудото на програмирането. Видях как се радват на всеки успех и как се подкрепят един друг. Бях впечатлен от техния напредък и от това, колко бързо усвояват нови знания. Аз съм много горд от тях. Преподаването ми помогна да разбера по-добре програмирането и да подобря моите умения. Споделянето на знанията си ми донесе много радост и удовлетворение. Ще се радвам да продължим тази програма и за напред!”

Валери Иванов – 10 клас

През пролетната ваканция ми беше дадена възможността да вляза в ролята на учител по програмата Coding Kids Burgas и да преподавам JavaScript на деца от най-ранните етапи на учебния процес. Мисля, че от всяко мое подобно преживяване, това се получи най-добре. Децата бяха силно заинтересовани в материала, който покрихме, както и за това какво всъщност прави един програмист. Нещото, което най-много ме впечатли обаче беше отдадеността им към това да си помагат взаимно, създавайки отворена и приветлива обстановка. Смятам, че с тази програма беше предоставена възможност не само на децата да научат нещо ново, но и на преподавателите – как да обясним нещо сложно, така че да е разбираемо дори и за най-малките.”

Официалното връчване на наградите ще се проведе на 10 май от 16:30 часа в Конгресен център на Морска гара – Бургас.