СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ

XIV Националното състезание за ключови компетентности по природни науки се проведе в гр. Димитровград. Темата на тазгодишното състезание бе “История на науката”, в него взеха участие 60 ученици от V до IX клас. Те се разпределят на случаен принцип в 10 отбора. Надпреварата бе в два кръга – теоретичен и експериментален. Учениците решаваха реални проблеми от ежедневието, използвайки знанията си по физика, химия и биология.

Надпреварата се състоя в два кръга – теоретичен и експериментален. Учениците решават реални проблеми от ежедневието.  Един такъв например , е опазването на околната среда. Затова преди две години темата е била  климатичните промени , по която децата е трябвало да отчетат ролята на човека и как могат да бъдат преодолени последствията . Тази година темата най- общо е история на науката, но до разсекретяване на задачите утре, когато започва състезателната част, подробности  не се съобщават.

В  националната  комисия, която оценява представянето  на учениците са включени ш представители на академичната общност и учители по химия, физика и биология. Божидар Димов от IX В клас представи достойно ПГКПИ, негов ръководител бе г-жа Дарина Кандарова.