ДОКОСВАНЕ ДО КОМПАНИИТЕ МЕНТОРИ НА ГИМНАЗИЯТА

В рамките на два вдъхновяващи дени, група ученици имаха уникалната възможност да посетят офисите на някои от водещите ИТ компании в България, както и суперкомпютъра на страната, влизайки в сърцевината на технологичния напредък и иновации.

Пътуването започна с посещение в офисите на ЕРАМ, ScaleFocus иMusalaSoft, където учениците бяха посрещнати от ентусиазирани професионалисти, готови да споделят своя опит и знания. Презентациите показаха разнообразието и динамиката на ИТ сектора, като изтъкнаха последните постижения в областта на софтуерната разработка, киберсигурността и изкуствения интелект.

Следващата спирка на учениците беше Sofia Tech Park. Суперкомпютърният център, където те се сблъскаха с една от най-мощните машини в страната. Обясненията за работата и приложенията на суперкомпютъра в научни изследвания и сложни изчисления предизвикаха жив интерес и множество въпроси от страна на младите посетители. Също TechnoMagicLand където наблюдаваха най-новите експерименти създадени в музея.

Това посещение не само предостави на учениците възможност да надникнат в бъдещето на технологиите, но също така ги мотивира да обмислят кариера в областта на ИТ и да се стремят към иновации и развитие. Компаниите и специалистите, които ги посрещнаха, оставиха неизтриваеми впечатления у младите хора, показвайки им, че небето е границата, когато става въпрос за технологичния напредък и креативността.

Този ден на обучение и вдъхновение засили интереса на учениците към науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM), като ги насърчи да следват своите мечти и да се включат активно в създаването на бъдещето. Инициативи като тази са ключови за подпомагане на младите хора в развиването на техните умения и засилване на тяхната любознателност и креативност, което е от съществено значение за просперитета на всяка нация в ерата на бързо развиващите се технологии.