Къде да уча технологии? Естествено при нас!

ПГКПИ участва в Демонстрационен форум Къде да уча? 2019г. Рая, Явор и Стоян представиха пред седмокласници училището и професията ПРОГРАМИСТ. Техен помощник беше хуманоидния робот Pepper. Бяха представени двете специалности на професионалната гимназия – Приложно програмиране и Програмно осигуряване.

Решаването на разнообразните и сложни задачи в компютърните системи се осъществява чрез многократно изпълнение на множество програмни кодове. Такава поредица от систематизирани и логически обвързани кодове се нарича програма. За да се реализират всички възможности на компютърните системи, са необходими сложни програми, които свеждат сложните информационни задачи до краен брой прости команди и инструкции предназначени за крайните потребители. Тази част от компютърната комплектовка се нарича програмна част (Software). Нейното значение за развитието на КС /компютърните системи/ е огромно. В момента разработването на програмни средства за КС представлява мощна индустрия – софтуерна индустрия, която дори надвишава по приходи и заетост хардуерната индустрия.

Пазарът на софтуерни разработки изисква реализиране на индивидуални проекти, предназначени за компании или типизирана група потребители. Това налага разработването на приложни програми, зареждащи се на всякакъв вид устройства и тази индустрия е сред най-динамично развиващата се в сектора.

Фирмите партньори на гимназията, консултират учебните програми и програмите за практическите занятия, организират и финансират работата в учебната фирма, осигуряват преподаватели от фирмите, които да осъществяват практическата подготовка и наставничеството при реализираните от учениците проекти. Към настоящия момент наши сътрудници са фирми, компании и организации – „Булпрос консултинг” АД, „ЕПАМ Системс България“ АД, „Скейл Фокус“ АД, „Империя Онлайн” ООД, „Мусала Софт“ АД, „ТехноЛогика“ ЕООД, Българската аутсорсинг асоциация и Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).

Ще се радваме при нас да се запишат децата обичащи технологиите, които няма да жалят сили и време да се впуснат стремглаво в това приключение наречено програмиране!